Luovuus lähtökohtana organisaatioiden muuttumiselle

Viime vuosina on paljon puhuttu ja kirjoitettu siitä, kuinka organisaatioiden on muututtava ajan vaatimusten mukaisesti. Mitä ne organisaatiot oikein ovat? Ne ovat järjestelmiä, joiden tarkoitus on toteuttaa niille asetetut tavoitteet. Järjestelmien eri osat liittyvät ja vaikuttavat toisiinsa. Järjestelmien rakenteella on keskeinen vaikutus järjestelmien toimintaan. Jos muutetaan järjestelmien rakennetta, muutetaan samalla järjetelmien toimintaa. Organisaatiot ja järjestelmien rakenteet koostuvat kuitenkin ihmisistä, meistä yksittäisistä ainutlaatuisista persoonista. Näin ollen yksittäisten ihmisten toiminnan muuttuminen luo mahdollisuuden organisaatioiden muuttumiselle ja antaa kasvun siemenet yritykselle. Organisaatioiden ja järjestelmien rakennetta voidaan muuttaa loputtomiin erilaisin laatikkoleikein, mutta ilman muuttuvaa ja kehittyvää ihmistä ei ole muuttuvaa organisaatiota. Ei auta, jos siirretään laatikko X laatikon Y alle ja laatikko W laatikko Z viereen ja tuuppaan ihmiset niiden sisälle, lopuksi kerrotaan, että tässä laatikossa toimitaan nyt niin ja näin. Toki organisaatio kuvallisesti ja rakenteellisesti muuttuu juuri näin, mutta ihmisten toimintaan sillä ei ole organisaation muutoksen kannalta tarvittavaa vaikutusta. Loputon prosessien hiominenkaan ei muuta toimintaa, jos yksittäisen ihmisen toiminta niiden takana ei tavalla tai toisella muutu.

Kuinka niitä organisaatioita tulisi sitten muuttaa? Määritelläpä ensin muutos. Muutos  on prosessi, jossa jokin tulee toisenlaiseksi, kuin se on ollut. Jotta jokin voi tulla toisenlaiseksi, tarvitaan luovuutta. Luovuuden tarjoama mahdollisuus organisaatioiden muutokselle on:

 • tapa nähdä, tehdä ja kokea asioita toisin
 • väline, jolla työ voidaan tehdä paremmin
 • keino siirtyä kulkemaan muitakin kuin jo tallattuja polkuja
 • tapa lisätä oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä
 • elämänasenne
 • innovoinnin mahdollistaja
 • kykyä kyseenalaistaa
 • ennakkoluulottomuutta
 • mahdollisuus erottua kilpailijoista

Jotta yllä listatut asiat voivat ilmentyä organisaatioissa, tulisi kaiken tehokkuuden ja suorituksen keskellä jättää tilaa ihmisten ajattelulle ja villin lännen meiningille tarkkaan hiottujen prosessien ja organisaatioiden sijaan. Siellä nimittäin piilee luovuuden syvin lähde. Sen lisäksi tarvitaan toimintaa. Luovuutta ylläpidetään luovuudella, kuten mitä tahansa taitoa, harjoittamalla sitä tarpeeksi usein ja paljon. Suomessa löytyy yrittäjiä, jotka tarjoavat erilaisia keinoja luovuuden nostattamiseen ja sen ylläpitämiseen. Tällainen henkilö voi löytyä jopa omasta työyhteisöstä. Mielestäni yritysten tulisi hyödyntää luovuuden lähettiläitä siinä, missä tarjoavat työntekijöilleen muitakin koulutusmahdollisuuksia.

Minulle henkilökohtaisesti tärkeä luovuuden metodi on maalaaminen. Olisipa hienoa, jos voisin kesken työpäivän, esimerkiksi vaikean vailla ratkaisua olevan asian äärellä “käydä vähän suttaamassa” ja palata työpisteelle uusin ideoin. Minkäköhän pirskahtelevan ajatuksen alla olevan kuvan myötä sainkaan? Meillä jokaisella on tapamme ja tyylimme olla luova. Jos et vielä tiedä omaasi, kehotan sinua etsimään sen, pitämään siitä hyvää huolta, ruokkimaan sitä ja lopuksi anna itsesi sekä organisaatiosi loistaa.

untitled

Jenni Timonen

Lähteet:

 1. Olga Andrianova, Organisaatio ja toiminnot ja prosessit taloushallinnon näkökulmasta (s. 3-4)
 2. Risto Harisalo, Organisaatioteoriat
 3. Suomisanakirja

2 vastausta artikkeliin “Luovuus lähtökohtana organisaatioiden muuttumiselle”

 1. Suuret kiitokset Jennnille mielenkiintoisen aiheen nostamisesta tässä blogissa.

  Moni organisaatio onkin herännyt tähän ongelmaan. Osa yrityksistä on lähtenyt ratkomaan näitä ongelmia, kun taas toiset jatkavat jokavuotisia organisaationmuutoksia samalla poistaen epäsopivat työntekijät. Sen sijaan, että työntekijöiden motivaatiota etsittäisiin ja luotaisiin työpaikoilla, katsotaan vaan karusti lukuja ja todetaan, ettei henkilö sovellu kyseiseen tehtävään. Riskiryhmässä ovatkin vanhemmat ja vähemmän kouluttautuneet työntekijät. Blogissa todennetaakin, että työpäivään tulee jättää tilaa ajattelulle, mutta siihen tulee liittyä myös toimintaa. Monilla työpaikoilla, joissa luovalle ajattelulle jätetään sijaa voi muuttua pelkäksi työntekijöiden sosialisoitumiseksi, juoruiluksi ym. Keskeisintä onkin työnantajan alkuunpanema työpaikkakulttuurin muutos, jossa työntekijöitä ohjeistetaan käyttämään aikaa luovaan ajatteluun ja että syntyneitä ideota otetaan vastaan sekä niistä annetaan tunnustusta. Olisi mukavaa saada Suomeen lisää Googlen kaltaisia työnantajia, jotka tietoisesti motivoivat ja tukevat työntekijöidensä luovaa ajattelua ja kehittymistä sekä antavat tunnustusta oivaltavista ideoista.

  Liked by 1 henkilö

 2. Luovuudesta ja sen ensiarvoisesta roolista Suomen nostamisessa puhutaan nyt paljon. Luovuuden tuominen yrityksiin esimerkiksi kilpailukykysopimuksen tai hallituksen käskyjen kautta tuntuu kuitenkin monesti keinotekoiselta, sillä eihän luovuutta tai uusia ideoita voi käskyttää ylemmistä portaista käsin.

  Siksi kirjoituksesi mielestäni olikin hyvä ja ajatuksia herättävä: mitä jos jokainen saisi töissä ollessaan avustaa luovuutta sillä itselle mielekkäimmällä tavalla, esimerkiksi maalaamalla, ja palata sitten virkistyneenä työpöydän ääreen. Start up- maailmasta kuulee tähän verrattavista ideoista, kuten luovista toimistoista, joissa on pelikonsoleita tai joissa työntekijät voivat itse päättää uusista työtavoista (http://www.hs.fi/ura/art-2000005033765.html).

  Työelämän murroksen myötä myös uudet työtavat nousevat väistämättä, mutta monelta yritykseltä hyppy luovuuteen saattaa vaatia melko paljon rohkeutta. Luulen, että pidemmän päälle huomataan että se kuitenkin kannattaa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s