Urakkapalkalla kasvua.

Olin eräänä aamuna normaalilla aamulenkillä koirien kanssa kun havaitsin kotikadullani roskakuskit työn touhussa. Monelle tulee varmasti mieleen hitaasti eteenpäin lipuva roska-auto, johon toinen työntekijä nostelee roska-astioita ja laittaa astian takaisin paikalleen. Auto etenee hitaasti kadulla eteenpäin ja roskikset tyhjenevät vähitellen kadun päädyn häämöttäessä. Todellisuus oli kuitenkin täysin toisenlainen. Säiliöt suorastaan lensivät autoon kippauslaitteeseen, joka kippasi roskat säiliöstä autoon. Juoksuaskelilla säiliö takaisin paikalleen ja juoksemalla kohti uutta säiliötä. Välillä kuljettaja hyppäsi autosta ulos ja tyhjensi roskiksen kun toinen juoksi jo seuraavalle roskikselle. Työ näytti todella tehokkaalta ja työntekijöillä oli selkeä suunnitelma, miten roskikset tyhjenevät nopeasti. Tässä kohtaa ihastelin roskakuskien työvauhtia ja intoa tehdä töitä. Samalla kun kävelin kotia kohti ja ihmettelin vauhdilla etenevää roska-autoa entistä kauempana itsestäni, tajusin mistä on kyse, URAKKAPALKASTA!

Kaikille on varmasti tuttua, että esimerkiksi rakennusalalla tehdään töitä urakkapalkalla ja olen myös itse opiskeluaikana tehnyt kadunrakennustöitä urakkapalkalla. Lieneekö nuoruuden intoa vai urakkapalkan vaikutusta, palkkani oli kuitenkin varsin kohtuullinen opiskelijalle kahden kesän verran. Saatoimme nähdä myös esimiestämme kerran tai pari viikossa eli emme tarvinneet ”vahtijaa” työn tekoon, urakkapalkka piti huolen, että työt tehtiin tehokkaasti. Kolmantena kesänä kun pääsin oman alan töihin, palkkani oli huomattavasti huonompi kuin kahden aikaisemman kesän aikana olin tottunut urakkatöissä. Lisäksi esimies kierteli jatkuvasti tehtaalla ikään kuin varmistamassa, että kukaan ei laiskotellut.

En ole kuitenkaan kuullut, että urakkapalkkaa olisi käytössä kovinkaan monella alalla. Herää oikeastaan kysymys, että miksi näin ei ole. Toki on ymmärrettävää, että urakkapalkka ei sovi kaikille aloille ja urakkapalkka olisi hyvin vaikea teknisesti toteuttaa tietyillä aloilla tai työtehtävissä. Mutta mikä estää urakkapalkan huomattavasti useammalla alalla kuin nykyisin?

Mitä etuja urakkapalkka toisi? Työt voisi tehdä esimerkiksi nykyisen kahdeksan tunnin sijasta vaikka kuuteen tuntiin, jonka jälkeen työntekijän työpäivä olisi täynnä ja vapaa-aikaa olisi entistä enemmän. Uskon, että tämä vaihtoehto kiinnostaisi kovasti esimerkiksi perheellisiä työntekijöitä, joilla on vapaa-aikaa entistä vähemmän nykyisin.

Toinen vaihtoehto olisi, että työntekijä tekisi edelleen esimerkiksi sen perinteisen kahdeksan tunnin verran töitä, mutta saisikin siitä enemmän palkkaa. Tämä vaihtoehto kiinnostaisi varmasti työuran alkuvaiheilla olevia työntekijöitä, jolloin he voisivat tienata vähän ylimääräistä. Toisaalta tässä saattaisi olla myös ratkaisu nykyisille matalapalkka-aloille. Puhutaan paljon siitä, että pääkaupunkiseudulla olisi töitä tarjolla ja on jopa pula työntekijöistä mutta eläminen on niin kallista, että työntekijä ei pysty elämään nykyisillä matalilla palkoilla. Urakkapalkka mahdollistaisi paremmat ansiot näille aloille, jolloin työpaikat voisivat houkutella paremmin tekijöitä esimerkiksi muualta Suomesta.

Urakkapalkkaus toisi myös johtamiselle todennäköisesti muutoksia. Urakkapalkassa raha tai vapaa-ajan lisääntyminen toimisi motivaationa. Näin ollen johtajien ei tarvitsisi motivoida muilla tavoilla työntekijöitä ja työntekijät eivät tarvitsisi myöskään enää ”vahtijoita”, koska urakkapalkka huolehtisi tästäkin. Urakkapalkkauksen myötä olisi myös mahdollista, että työympäristö kehittyisi entistä tehokkaammaksi. Kuka haluaisi nimittäin tehdä töitä urakkapalkalla jos työn teko keskeytyisi tai hidastuisi huonosti toimivien prosessien takia. Tätä kautta johtaminen saisi uuden ulottuvuuden ja johtajien tulisi huolehtia, että prosessit olisivat oikeasti toimivia ja tehokkaita koska työntekijöistä tulisi entistä vaativimpia.

Olisiko sinun töitä mahdollista tehdä urakkapalkalla ja olisitko valmis kokeilemaan urakkapalkkaa nostaaksesi ansioitasi tai lisäämään vapaa-aikaa? Tai olisitko valmis antamaan alaisillesi mahdollisuuden tehdä töitä urakkapalkalla ja valmis kenties entistä vaativampiin alaisiin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s