Tulevaisuus on yhteistyön ja yhteiskuntavastuun

Millaisessa maailmassa elämme tulevaisuudessa? Miten yritykset ja yhteiskunta toimivat tulevaisuudessa?

Luulen, että vastaus edellä esitettyihin kysymyksiin muotoutuu monesta osasta, mutta eräs tärkeimmistä muotoutuu yhteiskunnan ja yritysten suhteessa. Yhteiskuntavastuuseen liittyy yhteisöllisyyttä, halua toimia vastuullisena yrityksenä, organisaationa tai kansalaisena yhteiskunnassa. Siihen liittyy voimakas halu tehdä enemmän yhteisen hyvän vuoksi kuin mitä minimitaso edellyttäisi.

Minä, me ja yhä useampi kuluttaja tulemme odottamaan tulevaisuudessa yrityksiltä enemmän kuin mitä menneinä aikoina on odotettu.  Yritysten ja tuotteiden vastuullisuus on jatkuvasti kehittyvä trendi maailmassa ja Suomessa. Haluamme tietää missä käyttämäni paita on tehty tai mistä tulee syömäni avokado. Tässäkin, kuten monessa muussakin asiassa, naiset toimivat edelläkävijöinä. Naiset janoavat tietoa enemmän kuin miehet ja tekevät hankintojaan pohjaten enemmän eettisiin arvoihin.

Me kuluttajat muokkaamme yritysten toimintaa enemmän kuin uskommekaan. Tekemällä ostopäätöksiä eettisesti vaikutamme samalla yritysten valintoihin omassa tuotannossaan. Vaatimalla yrityksiltä enemmän, vaikutamme tulevaisuuden johtamiseen ja samalla muokkaamme yhteiskuntamme suuntaa.

Uskon vakaasti, että yrityksiä ei tulla tulevaisuudessa enää vertaamaan suoraan ja pelkästään kilpailijoihin vaan niitä arvioidaan entistä enemmän osana toimivaa yhteiskuntaa. Tämän muutoksen myötä myös johtaminen muuttuu entistä eettisempään, yhteistyön suuntaan.

Havaitsemme jo tänä päivänä yrityskulttuurin ja johtamisen muutoksen yritysten pyrkiessä olemaan aktiivisesti mukana yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Tälläkin hetkellä yritykset ympäri maailmaa tekevät monimuotoista yhteistyötä yhteiskunnan ja muiden yritysten kanssa ratkaistakseen erilaisia aikamme suuria haasteita ilmastonmuutoksesta pakolaisuuteen tai väestön ikääntymisestä teknologiseen kehitykseen.

Muuttuva maailma tarkoittaa myös kehitystä johtamisessa. Uudet pelisäännöt tuovat uudenlaisen merkityksen yhteiskuntavastuuseen ja erityisesti laajentavat yhteistyön tarvetta. Johtajat tulevat ottamaan ison roolin tässä asiassa.

Mielestäni etiikkaa, yhteiskuntavastuuta ja liiketoimintaa ei tule enää erottaa toisistaan, sillä pitkällä tähtäimellä korkeaa yritysetiikkaa noudattavat yritykset tulevat menestymään entistä paremmin. Lisäksi edellä mainitsemieni asioiden erottamattomuus vaikuttaa myös siihen, että omistajien ja muiden sidosryhmien välillä olevat ristiriitaisuudet tulevat vähenemään. Johtaminen tulee muuttumaan ja kasvua haetaan uudenlaisista kanavista.

Uskonkin, että tulevaisuudessa parhaassa asemassa ovat ne yritykset, joiden vastuullisuus kumpuaa suoraan liikeideasta ja ratkaisusta koko planeettamme uhkaaviin haasteisiin. Näitä haasteita ratkaisevat tulevaisuuden johtajat, jotka kykenevät ymmärtämään yhteiskunnan ja yritysten välisen suhteen. Tämä vaatii laaja-alaisempaa ymmärrystä yhteiskunnasta, eikä se onnistu ilman entistä laajempaa yhteistyötä. Luulen, että yhteistyön kautta johtajat löytävät uudenlaista kasvua.

Ehdotankin, että teemme tulevaisuudessa enemmän yhteistyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s