Menestyvällä johtajalla on terve mieli ja keho

Jotta voi toimia menestyksekkäänä johtajana, tulee olla itse hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa. Aki Hintsan, Voittamisen Anatomia (2015), hyvinvointimallin mukaan jokaisen täytyy osata ensin vastata kolmeen kysymykseen: Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Mielestäni omasta kunnosta ja jaksamisesta on pidettävä huolta, sen eteen on tehtävä töitä ja sille annettava päivässä useampi ajatus. Uskallan väittää, että niillä johtajilla, jotka tämän ovat ymmärtäneet, on työskentely helpompaa ja menestyksen avaimet jo kädessä.
Lukiessani Aki Hintsan (2015) Voittamisen Anatomia nyökkäilin mielessäni lähes jokaisen sivun kohdalla, tämä mies puhuu asiaa. Kirjan sanoma on selvä. Kun elämässä panostaa nukkumiseen, laadukkaaseen ruokaan ja fyysisen kunnon ylläpitoon, niin onnistuu myös yritysjohtamisessa paremmin ja helpommin. Työskentelen itse liikunta-alalla johtaen yhtä tulosyksikköä ja vaikka oma elämäni työn ulkopuolella on tällä hetkellä välillä todellakin hektistä, niin varaan viikoittain aikaa omasta kunnosta huolehtimiseen. Aikaa ei tarvita paljon, vain muutama tunti viikossa, mutta se muutaman tunnin panostus on todellakin niin menestyksekkään uran kuin kotielämänkin kannalta todella tärkeä. Lisäksi olen huomannut myös, kuinka tärkeää uni on. Jotta jaksaa arjen haastavissa tilanteissa, tarvitaan unta.
Hintsa itse on elämänsä aikana paiskinut töitä kiinnittämättä tähän huomiota, samalla kun hän valmensi yritysjohtajia huomioimaan tämän. Miksi? Uskon, että suurin osa hyvistä johtajista tai alansa ammattilaisista jollakin tasolla tiedostavat unen tärkeyden, mutta toteuttaminen saattaa jäädä ajatusten tasolle, sillä hektinen ja arvomaailmaltaan raaka johtajaelämä ajaa väistämättä tähän, ellei johtaja itse ymmärrä tai luokittele omasta terveydestä huolehtimista ensisijaisen tärkeäksi. Oman terveyden nostaminen jalustalle tapahtuu todella usein harmillisen myöhään, siinä vaiheessa, kun on käyty jo todella lähellä loppua. Kun sitten jossain vaiheessa on pakko pysähtyä ja miettiä arvot uudelleen, niin huomataan, kuinka työskentely helpottuu ja niin itsensä kuin alaistensakin johtaminen paranee.
Toivottavasti tämä sai sinutkin ajattelemaan omaa hyvinvointiasi! Hintsa (2015) toteaa erittäin hyvin kirjassaan: ”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

5 vastausta artikkeliin “Menestyvällä johtajalla on terve mieli ja keho”

 1. Wiljam on nostanut esiin mielenkiintoisen ja mielestäni erittäin tärkeän aiheen ajatellen tulevaisuutta ja tulevaisuuden johtamista. Työn, vapaa-ajan ja levon on oltava balanssissa, tai ihminen ajaa itseään vääjäämättä loppuun. Unen suhteen huomaan sen myös itsestäni, että jos uneni jäävät alle 8 tunnin, en pysty keskittymään asioihin sillä tavalla kuin mielestäni minun pitäisi pystyä. Tämän kautta myös kykyni toimi heikkenee. Johtajalle lepo ja uni ovat varmasti tärkeitä, jotta jaksaa johtaa muita tavalla, joka vie koko organisaatiota hyvään tulokseen. Teksti oli itsessään mielestäni hyvin ja johdonmukaisesti kirjoitus, jossa oli myös kokemuksia omasta elämästä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Hyvin ajankohtainen asia ja hyvin kirjoitettu sisältö terveydestä ja levosta mielen ja kehon hallintaan johtamisen näkökulmasta. Mitä enemmän ihminen investoi ja kiinniittää huomiota omaan terveyteen, sen paremmin oma elämänlaatu paranee niin omassa itsessään ja ympäröivää maailmaa kohtaan. Olen itse terveydessä kiinnittänyt paljon huomiota erityisesti levon riittävyyteen ja siihen minkälaisia vaikutuksia sillä on juuri omaan työhöni. Olen oman kokemukseni kautta huomannut, että ilman lepoa vireystasoni heikkenee ja ruumis kuormittuu niin, että tuntuu siltä kuin keho ja mieli olisi koko ajan uneliaassa tilassa. Tietysti terveellisellä elämäntavalla on merkitystä levonkin suhteen ja kaikki ovat yhteyksissä toisiinsa. Monet suuret johtajat ovatkin oppineet terveellisen elämäntavan tuomat positiiviset vaikutukset ja on hienoa, miten paljon niistä on myös saatu kuulla.

  Liked by 1 henkilö

 3. Hyvää pohdintaa. Olen myös lukenut kyseisen kirjan ja koen, että melkein jokaisen pitäisi. Jäin itse miettimään, että mikä sai Hintsan polttamaan omaa kynttiläänsä molemmista päistä samalla kun hän valmensi tuloksellisesti muille hyvinvointimallia?

  Toinen mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä teos on Kormilaisen (2016) kirjoittama Työ, treeni ja elämä, superpomojen 24 tuntia. Kirjassa käsitellään Suomalaisten menestyksekkäiden johtajien keinoja hallita vaativa työ, tavoitteellinen treenaaminen sekä perhe-elämä. Tarinoiden pohjalta on hieno huomata kuinka moni merkittävässä johtoasemassa oleva henkilö näkee juuri urheilun olevan kaiken kantava voima. Lisäksi moni kuvasi itseään mielummin yrittäjäksi kuin johtajaksi mikä kuvastaa sitä, että työ inspiroi, motivoi ja siitä nautitaan.

  Liked by 1 henkilö

 4. Hyvä blogikirjoitus ja relevantti. Kuinka pysyvä tulos on ihmiseltä, joka ei ota aikaa palautumiselle? Luin juuri Arnold Schwarzeneggerin elämäkertaa Total Recall ja myös hänellä oli vastaavanlaisia ajatuksia liittyen omaan menestykseen. Hän panosti mielen ja kehon tasapainoon saadakseen itsestään vahvan elämän eri osa-alueilla, jotka ovat hänen tapauksessaan bisnesmies, kehonrakentaja, toimintasankarinäyttelijä sekä poliitikko. Hän myös kannustaa hankkimaan tietoa ja viisautta, mutta aika ajoin antaa aivojen levätä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Asiallinen kirjoitus. Lepo on äärimmäisen tärkeää jokaiselle ihmiselle, ja mielestäni nostit aiheen hyvin esille etenkin johtajan näkökulmasta. Johtaminen on useimmiten sosiaalista työtä, jossa vaaditaan myös sosiaalisia taitoja. Uupuneella ihmisellä arviointikyky ja tilannetaju heikkenee, jotka ovat tärkeässä asemassa johtajan työssäonnistumisessa. Tulospaineiden ollessa kovat, on haasteellista valita oman hyvin voinnin sekä suorittamisen väliltä – tämän joutuu varmasti moni johtaja ikävä kyllä oppimaan kantapään kautta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s