Alfajohtamisesta Betajohtamiseen

Miettiessäni aihetta blogin kirjoittamiseen, törmäsin Dana Ardinin The Fall of the Alphas teoksesta kertovaan, Ville Blåfieldin kirjoittamaan blogiin. En ole kirjasta aikaisemmin kuullut, mutta vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että todennäköisesti sen tulen lukemaan. Kirjassaan Dana Ardin kuvaa yritysmaailmassa olevaa johtamisen muutosta jossa alfajohtamisesta ollaan siirrytty betajohtamiseen. Betajohtamisella tarkoitetaan vastuuta jakavia johtajia. Blåfield kertoo blogikirjoituksessaan, että Ardin vertaa tätä uuden ja vanhan johtamiskulttuurin eroa armeijaan ja sinfoniaorkesteriin. Vanhassa kulttuurissa oli valloillaan hierarkinen johtaminen ja auktoriteettia ei kyseenalaistettu. Beta-aikana johtaja johtaa sinfoniaorkesteria, jolloin kapellimestarin edessä on satakunta erikoisasiantuntijaa, joita ei johdeta huutamalla, vaan on saavutettava koko orkesterin kunnioitus.

Nykyjohtajalla todellakin on johdettavana erikoisosaajia, joiden on annettava tehdä omia päätelmiä, jotta luovuus säilyy. Mitä enemmän rajoittaa heidän työtä, sitä vähemmän tulee uudenlaisia ideoita. Edelleenkin joissain yrityksissä yritetään johtaa ylhäältäpäin, eikä nähdä sitä potentiaalia jota työntekijöistä voisi löytyä. Nykyjohtaja tulisi mielestäni olla ennemminkin sparraaja joka tukee työntekijöitä ja kulkee heidän rinnallaan.

Nykyisin työntekijätkin ovat tietoisempia asioista, sillä tieto on kaikkien saataville. Sanonta ”tieto on valtaa” pätee nykyään kaikkiin, valta on jokaisella joka sitä osaa etsiä. Esa Lehtinen kirjoitti Hämeen Sanomissa (14.4.2015 ) julkaistussa blogissaan myös Dana Ardinin kertovan kirjassaan, että beetajohtaminen perustuu juurikin digitalisaation ja internetin mukanaan tuomaan kulttuurimuutokseen. Tämän betajohtamisen kulttuurimuutoksen omaksuvilla yrityksillä tulee tulevaisuudessa olemaan tehokas organisaatio. Näissä organisaatioissa osataan käyttää siellä sisällä olevaa tietoa. Johtajuus muuttuu niin, että aikaisemmasta johtajan antamasta tiedosta siirrytään työntekijöiden tuottamaan tietoon. Johtajan tulee vain osata suodattaa tieto ja käyttää sieltä se olennaisin.

Betajohtamista on onneksi nähtävillä monessa organisaatiossa, mutta edelleen on myös Aflajohtamista, jolloin työntekijät sopeutuvat tuohon vanhaan johtamistyyliin tai etsivät sen toisen kulttuurin omaavan yrityksen. Toki myös tällaisesta vanhasta johtamiskulttuurista tulevilla työntekijöillä voi olla alussa haasteellista sopeuta uuteen kulttuuriin. Kuten aikaisemmin kerroin Ardinin asiaa kuvanneen, armeija vai sinfoniaorkesteri, ero on suuri. Mutta tarvitseeko kaikkien olla betajohtajia vai tarvitaanko myös alfajohtamista? Työntekijöitä on kuitenkin monenlaisia ja toiset haluavat johtaa itse itseään, kun taas toiset tarvitsevat vahvan johtajan, jotta tietävät mitä pitää tehdä. Joten ehkä näitä molempia kuitenkin tarvitaan myös tulevaisuudessa. Työntekijän on vain itse löydettävä se johtaja, jonka kanssa pystyy parhaiten tekemään töitä.

Katariina

lähteet: http://www.image.fi/image-lehti/alfaurospomojen-aika-on-ohi

esalehtinen.blogit.hameensanomat.fi/2015/04/14/tyoelaman-tulevaisuus-myos-johtamisen-on-uudistuttava-tyoelaman-murroksessa/

Yksi ajatus artikkelista “Alfajohtamisesta Betajohtamiseen”

  1. Ongelmana on myös vanhoilliset yritykset, joiden kulttuuri on perustunut alfajohtamiseen ja näin ollen tietynlaisia ihmisiä on myös rekrytoitu niihin. Nyt halutaan uudistua, mutta mitäs jos henkilöstö ei ole siihen valmis, kun on tehty viimeiset 20 vuotta työtä ylhäältä alaspäin –johtamisen kulttuurissa. Ei osata olla itseohjautuvia, tai ainakin tarvitaan sen oppimiseen paljon aikaa. Se on tietty mindsetti, mitä pitää kääntää ihan toisinpäin, jos on aina ennen tottunut kysymään lupaa ja tekemään mitä käsketään. Puhutaan paljon johtajien kouluttamisesta ja uusista johtajista, mutta mielestäni pitää panostaa myös henkilöstön itsensä johtamiseen ja kouluttamiseen ko. Aiheessa ja antaa henkilöstölle kaiken tarvittavan avun siihen.

    Nata

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s