Mikrojohtaminen yrityksen kasvun esteenä

Mikrojohtaminen on pelätty termi. Mikrojohtaja tunnetaan usein työpaikan tyrannina joka haluaa tietää kaikesta kaiken. Hän ei luota työntekijöiden kykyyn hoitaa asioita ja näin ollen tarkkailee jatkuvasti heidän toimintaa. Mikrojohtaja päätyy yleensä tukahduttamaan työntekijöiden ajatukset ja saattaa saastuttaa koko työilmapiirin; kasvua ei synny. Minun on myönnettävä, että pedanttina yksityiskohtien viilaajana tunnistan itsessäni piilevän mikrojohtajan joka yrittää aina aika ajoin tulla esille. Uskon oikeastaan, että meissä kaikissa on hitunen mikrojohtajaa. Kuinka mikrojohtajuus näkyy ulospäin, riippuu täysin tilanteesta ja siitä miten itseään osaa johtaa. Tunnistatko sinä itsessäsi mikrojohtajan piirteitä? Toivottavasti et, koska mikrojohtaminen on tapa, josta on vaikea päästä eroon.

Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy niitä etsivälle:

 1. Kysy itseltäsi miksi mikrojohdat ja pohdi kontrolloimisen tarvettasi
 2. Tarkenna prioriteettilistaasi ja mieti mitkä tehtävät tai projektit ovat tärkeimpiä
 3. Pidä keskustelu avoimena tiimisi kanssa ja pyydä heiltä palautetta toiminnastasi.

Muista olla tarkkana, että et menetä luottoa työntekijöihin tai ylireagoi, jos asiat eivät heti suju niin kuin olet suunnitellut. Hengittäminen auttaa monesti. (Knight 2015, 5).

Entä jos mikrojohtaja meneekin liian pitkälle muuttaessaan toimintaansa ja hänestä tulee niin sanottu hands-off eli vastuuta välttelevä johtaja? Voiko mikrojohtajuus olla sittenkin positiivinen asia? Lencionin (2015, 47) mukaan voi. Hänen näkökulmastaan suurempana haasteena yrityselämässä ovat vastuuta välttelevät johtajat, jotka eivät edes tunne työntekijöitänsä. Puolustuksena tai oikeastaan tekosyynä tähän on usein johtajan oma kiire. Vastuuta välttelevä johtaja hidastaa työntekijöiden kehittymistä ja luo epävarmuutta työympäristössä. Ei ole vaikea arvata, että vastuuta välttelevän johtajan vaikutukset liiketoiminnan kehittymiseen ovat heikot.

Puhutaan, että innovatiiviset työntekijät vaikuttavat positiivisesti yrityksen kasvuun. Innovatiivisia työntekijöitä luo taas onnistunut yritysjohto. Jos johtamiskulttuuri perustuu mikrojohtamiseen ja virheisiin puuttumiseen, on vaikea pyrkiä luomaan uutta. Miten löytää kultainen keskitie mikrojohtamisen ja vastuuttomuuden välillä? Rehn (2015) mukaan hyvä johtajuus edellyttää taitoa kuunnella, ei kykyä saada äänensä kuuluviin.

Katri

 

Lähteet

Knight, R. 2015. How to-stop micromanaging your team. Harward Business Review.

Lencioni, P. 2015. From micromanagement to abdication management. Healthcare Executive Sept/Oct.

Rehn, A. 2015. Hyvä johtajuus edellyttää taitoa kuunnella, ei kykyä saada äänensä kuuluviin. Helsingin Sanomat. Viitattu 4.3.2017.

4 vastausta artikkeliin “Mikrojohtaminen yrityksen kasvun esteenä”

 1. Hyvä kirjoitus tutuksi tulleesta ilmiöstä. Martelan ja Janrekon kirjassa Draivi –Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? Kirjoittavat jopa siitä, että johtajan tehtävä on tehdä itsestään tarpeettoman. Ainakin pysyä pois tieltä ja mahdollistaa asiantuntijoiden onnistuneen myyntityön. Toisaalta vastuun pakeneminen ja kantaa ottamattomuus ovat raivostuttavia piirteitä ihmisessä, erityisesti johtajassa. Perustuen omiin havaintoihini miellän että, mikromanagenointi liittyy omaan epävarmuuteen ja haluun hoitaa kaikki asiat mahdollisimman hyvin. Ne johtajat, jotka johtavat ihmisiä, ei asioita, tekevät sitä mielestäni paljon vähemmän.

  T. Nata

  Tykkää

 2. Natalialla on hyvä pointti siinä, että johtajan tulisi tehdä itsensä tarpeettomaksi. Hyvien tulosten aikaansaamiseksi ihmisten luovuudelle pitää antaa tilaa. Johtajan rooliksi mielestäni pääasiassa jääkin ihmisten motivoinnin lisäksi heidän ohjaaminen oikeaan suuntaan. Tuskin ketään motivoi tilanne jossa mikrojohtamisella esimies saa aikaan tunteen alaisissa, ettei heihin luoteta. Se hyvä puoli nykyisessä kiristyvässä työtahdissa on se, ettei mikrojohtamiselle enää riitä aikaa vaan sitä suosivat esimiehet joutuvat väkisinkin luottamaan alaisiinsa.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen ja aina ajankohtainen kirjoitus Katri. Mikrojohtaminen on itselleni hälytyskelloja soittava aihe. Mikäli johtaja mikromanageeraa jättää hän usein huomiotta isommat strategiset linjat, eikä anna työntekijälle kasvamisen mahdollisuutta. On eri asia ohjata työntekijää oikeaan suuntaan kuin manageerata yksityiskohtaisesti.

   Tykkää

 3. Hieno kirjoitus Katri ja mielenkiintoinen aihe. Virheiden välttäminen ja liian päältä päin johtaminen ei välttämättä tuo luovia tuloksia, menestystä ja ennen kaikkea kehitä työntekijää ja motivoi häntä. Tekstiä lukiessani tuli heti mieleen mistä tällä hetkellä puhutaan valmentamisessa paljon, on annetaanko yksilöiden kehittyä omaa tahtia ja tehdä virheitä, oppia niistä ja jossain vaiheessa alkaa näkymään kehittyminen ja tämän tyyppisen valmentamisen hedelmä. Toinen näkökulma on, että tulos ohjaa yleensä tämän tyyppisen valmentamisen edelle ja halutaan, että asiat tehdään juuri halutulla tavalla ja omalla ajattelulle ei ole tilaa.
  Tämä varmasti pätee myös yritysmaailmaan ja haasteen on tuloshakuisuus ja luottamuksen puute omiin työntekijöihinsä. Kiitos Katri, teksti pistää varmasti miettimään jokaista ja omaa johtamistyyliään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s