Omistajalähtöinen vs. johtamiskeskeinen malli?

Yritysjohtajat kokevat painostusta monesta eri lähteestä. Toimitusjohtaja on hallituksen jatkuvan arvostelun alaisena, mutta myös työntekijöillä sekä yhtiön omistajilla on omat vaatimuksensa ja mielipiteensä yhtiön tulevasta suunnasta. Usein sijoitusaiheisissa keskusteluissa törmää kysymykseen siitä kenen intressejä yritysjohto ajaa. Luonnollisin tavoite johdolle olisi ajaa omistajien etua eli toteuttaa niin sanottua omistajakeskeistä johtamismallia. Välillä kuitenkin törmää yhtiöihin, joissa selvästi noudatetaan niin sanottua johtamiskeskeistä mallia. Johtamiskeskeisen mallin mukaan yhtiön pääasiallinen tavoite on kasvu. Kasvu ei kuitenkaan aina ole omistajien kannalta paras vaihtoehto.

Miksi johto sitten toteuttaa mallia, joka ei välttämättä ole eduksi yhtiön omistajille? Tämä johtuu siitä, että johdon ja omistajien intressit ovat helposti ristiriidassa. Yritysjohdon on huomattavasti helpompi maksimoida liikevaihto kuin kannattavuus. Liikevaihdon kasvattaminenhan ei vaadi kuin enemmän myytyjä tuotteita tai palveluita, pienellä tai negatiivisella katteella. Kannattavuuden maksimointiin voi puolestaan usein liittyä ikäviä irtisanomisia tai muita toimenpiteitä, jotka ovat johdolle työläitä sekä stressaavia. Huonosti toteutetut kannustinjärjestelmät saattavat vielä pahentaa johdon ja omistajien intressien eroa. On olemassa kannattaviakin yhtiöitä, jotka lopulta ovat ajautuneet ongelmiin esimerkiksi juuri liikevaihtoon sidottujen optioiden takia. Optiot mielessä johto on esimerkiksi kasvattanut jakeluverkostoa, jotta liikevaihto kasvaisi, saaden samalla kuitenkin velka-asteen nousuun ja kannattavuuden laskuun.

Miten sitten saadaan johto ja omistajat samaan veneeseen? Kuten aikaisemmin mainitsin, huonot kannustinjärjestelmät erottavat johdon ja omistajat yhä kauemmaksi toisistaan. Hyvin toteutettuna ne kuitenkin ovat erinomainen väline yritysjohdon ohjaamisessa. Optioiden sijaan esimerkiksi osakkeiden tarjoaminen korvauksena hyvistä suorituksista on oivallinen palkitsemistapa. Johdolle asetettu osakkeiden myyntikielto takaa vielä sen, että lopulta omistajat ja johto ovat samoilla intresseillä liikkeellä. Vielä parempi on jos yrityksen työntekijät otetaan mukaan osakepalkitsemisen piiriin. Tällöin myös vaikeiden päätösten taakse löytyy helpommin työntekijöiden tuki.

Vaikka mielestäni omistajalähtöinen malli on monella tapaa parempi vaihtoehto, johtamismallia noudattavat johtajat eivät saa tyytyä pelkästään liikevoiton ja osinkojen maksimointiin. Myös näiden yhtiöiden tulee investoida sekä tavoitella vähintään markkinoiden keskimääräistä kasvua, jotta voisivat kasvattaa omistajiensa varallisuutta myös pitkälle tulevaisuuteen.

 

2 vastausta artikkeliin “Omistajalähtöinen vs. johtamiskeskeinen malli?”

  1. Hyvä teksti ja aihe! Olisikin mielenkiintoista löytää muutama esimerkki yrityscase sekä omistajalähtöisestä että johtamiskeskeisestä mallista. Johtajuus on toki aina tilanneriippuvaista. Se, mikä toimii yhdessä organisaatiossa ei välttämättä toimi toisessa.

    Tykkää

  2. Mielenkiintoista pohdintaa! Sekä johtamista että palkitsemista voidaan varmasti väännellä pitkäänkin ja katsoa monesta suunnasta. Itse näkisin toiselta kantilta, että pitkäjänteisen palkitsemisen avulla nämä esitetyt kaksi johtamismallia voidaan saada jopa yhdistettyä.

    Palkitsemisen kriteerien miettiminen on tietenkin todella tärkeää ja toivottavasti monen yhtiön pitkäjänteinen palkitsemisjärjestelmä ei ole sidottuna vain liikevaihtoon. Useamman harkitun kriteerin (joista esimerkiksi erilaisten tunnuslukujen kautta liikevaihto on varmaan yleensä vähintään sivuosassa) käytöllä saadaan parhaimmillaan ohjattua johtoa suorituksiin jotka tuottavat sekä yhtiölle, että sitä kautta omistajille. Nappisuorituksen jälkeen johtajan voidaankin nähdä ansainneen palkkionsa. Omistaja taas saa erilaisten muuttuvien palkitsemisjärjestelmien kautta joustavuutta palkitsemiseen, koska puolestaan niiden vuosien osalta joilta kriteereitä ei saavuteta, muuttuvan palkitsemisen osa voi olla jopa nolla! Ajattelisin siis, että sopivien kriteerivalintojen avulla johtamiskeskeinen malli saadaan valjastettua palkitsemisen osalta myös omistajakeskeiseksi.

    Esittämäsi ajatus työntekijöiden ottamisesta laajemmin osakepalkitsemisjärjestelmien pariin on käsittääkseni mielenkiintoisessa vaiheessa Suomessa ja kiinnostavaa seurata kuinka moni pörssiyhtiö ottaa tänä vuonna käyttöön esimerkiksi koko henkilöstön osakesäästöohjelman.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s