Trendinä itseohjautuvat tiimit

Tehdessäni taustatyötä tulevaa opinnäytetyötäni varten törmäsin Eero Lahtisen blogikirjoitukseen: Itseohjautuva tiimi on tehokas systeemi, jossa hän korostaa tiimin valtaa päättää työtavoista, vastuista ja rooleista pohjautuen Törmälä ym. kirjaan Uusi ajattelu – uusi johtaminen.

 

Työtä ei johdeta ulkopuolelta vaan ketterästi asiakkaiden ja tiimiläisten tarpeiden mukaan. Tämän tyyppisessä tiimityöskentelyssä keskiössä on ihminen ja yhteistyö. Työkalut, rakenteet ja tuki luovat parhaimmillaan puitteet, mutta eivät itsessään vielä takaa mitään. Itselleni tulee assosiaatio arvoverkostoista, joiden voima ei piile siinä, että kaikki toimijat/voimavarat lasketaan yhteen, vaan piilee nimenomaan niiden toimijoiden/ihmisten yhteistyössä.

 

Lahtinen korostaa sitä, että tiimi pystyy kannattelemaan suurempaa kuormaa, ja tällainen jaettu vastuu puolestaan ruokkii avunantoa ja yhdessä oppimista. Itseohjautuva tiimi on ketterä ja tiimiläiset arvioivat kokonaisuutta ja toimivat sen hetkisen tarpeen mukaan, mikä vastaa paremmin jatkuvasti muuttuvaa markkinaa. Tämä edellyttää ymmärrystä siitä, mikä on tiimin tavoite ja miten se linkittyy organisaation tavoitteeseen.

 

Myös Martela ja Jarenko kirjassaan Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa, rohkaisevat panostamaan huipputiimeihin huippuyksilöiden sijaan ja väittävät tiimityöskentelyn ja itseohjautuvuuden olevan tulevaisuuden tapa työskennellä.

 

Itseorganisoituvien tiimien tuloksista on toistaiseksi suhteellisen vähän tutkimustietoa, erityisesti kun puhutaan pitkäaikaisista hyödyistä. Joitakin implementointihaasteita on havaittu, erityisesti kun hierarkkisesta rakenteesta vaihdetaan itseohjautuviin tiimeihin. Parker ja Holesgrove artikkeli Improving productivity with self-organised teams and agile leadership tuo esiin lukuisia hyötyjä ja joitakin huomionarvoisia haasteita erityisesti tuottavuuden suhteen. Haasteena on myös henkilöstön johtamisen osaaminen, minkä koulutukseen kirjoittajien mukaan yrityksen pitää panostaa.

 

Itse olen ihastunut ajatukseen tiimien yritysmäisestä toiminnasta organisaation sisällä, ja vapaudesta, mitä ko. rakenne tuo. Yllä mainitussa artikkelissa sekä Draivissa korostetaan ketterää johtajuutta, jonka tehtävänä on antaa vahvasti suuntaa ja poistaa asiantuntijoiden tiellä olevat esteet onnistuneelle myyntityölle sekä, mikä tärkeintä, mahtavalle asiakaskokemukselle.

 

Natalia Wlodarska

Yamk-opiskelija Laureasta, Yrityksen kasvuun johtaminen

4 vastausta artikkeliin “Trendinä itseohjautuvat tiimit”

 1. Mielenkiintoinen aihe ja hyviä huomiota. Yllätyin hieman nostostasi, että ”Itseorganisoituvien tiimien tuloksista on toistaiseksi suhteellisen vähän tutkimustietoa, erityisesti kun puhutaan pitkäaikaisista hyödyistä.” Olen itse ollut oletuksessa, että tuota tapahtuu jo nyt paljon erityisesit yritysten puolella. Toki totta on, että kyseessä on melkoisen uusi tapa toimia, joten pitkäaikaisista hyödyistä lienee vaikea lausua, ainakin Suomen osalta. Piilaaksosta sen sijaan lienee jo aika paljon informaatiota asiaan liittyen. Kokonaisuutena teksti on mielestäni ammattimaisesti ja johdonmukaisesti kirjoitettu. Kiitos siis tekstistä Natalia!

  Tykkää

 2. Hyvä nosto Matti! Piilaaksossa sekä start up -maailmassa tämä onkin tuttua, mutta ilmeisesti siirtyminen hierarkisesta johtamismallista tiimimalliin ns. Vanhoillisissa organisaatioissa, ei ole pitkällä aikajänteellä tutkittua. Voi toki olla että lukemani artikkelin jälkeen onkin tapahtunut paljon tutkimustyötä 😊

  Tykkää

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus ja erittäin hyvin kirjoitettu. Tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki ja uskon, että oikeanlaisella johtamisella tiimeistä saadaan paras irti ja juuri tilaa antamalla. Tämän tyyppinen vaatii esimieheltä luottamista ja uskoa omiin työntekijöihinsä, tiimeihinsä. Kiitos Natalia loistavasta tekstistä.

  Liked by 1 henkilö

 4. Hyvä teksti Natalia!
  Itseohjautuvassa tiimissä on varmasti hedelmällistä se, että innovaatiotoiminta saa tilaa ja työmotivaatio on korkealla. Toki toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja työntekijöillä tulee olla vahva luottamus toimintaan. Mainitset kirjoituksessasi myös tiimien yritysmäisen toiminnan organisaation sisällä mitä kuvastaa mielestäni hienosti termi ’passion for work’. Jäin kuitenkin miettimään, että kuinka pitkälle tiimit voivat olla itseohjautuvia eli missä vaiheessa hierarkisuus tulee vastaan?

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s