ASENNE AUTTAA MUUTOKSESSA

Luin Katariina Pontevan kirjan Onnistu muutoksessa, joka herätti ajatuksia asenteen vaikutuksesta muutoksen käsittelyyn. Myönteisyys antaa uskoa elämään, itseensä ja mahdollisuuksiinsa onnistua. Myönteisesti asioihin suhtautuvalla on halua ja uskoa lähteä erilaisiin hankkeisiin. Muutosjohtaja onnistuu paremmin esittäessään asiat positiivisella asenteella ja saa henkilöstön mukaan myönteiseen ajatteluun.

Muutosprosessi on monivaiheinen eikä myöskään esimiehen tulisi jäädä pyörimään epäonnistumisiin, vaan katsoa eteenpäin. Innostu ja innosta muita – innostuneissa ihmisissä on rohkeutta ja luonteenlujuutta. Älä säästele hyvissä sanoissa ja teoissa. On myös huomioitava, ettei kaikkien ole yhtä helppo hyväksyä muutoksia kuin toisten. Muutoksessa tulisi ymmärtää se, että vaikka muutos saattaa vaikuttaa työntekijöiden perustyöhön hyvin vähän, silti muutos vaivaa joitakin työyhteisössä, ja siksi muutosprosessille tulisi antaa aikaa. Tiedon jakaminen ja muutokseen kannustaminen auttaa. On luontevaa kannustaa urheilijoita kovaäänisesti urheilukilpailussa, mutta sellaista ei juurikaan kuule työpaikoilla. Muutoksessa tarvitaan kannustavaa johtajaa muutoksen tueksi. Muutos etenee pienin askelin.

Kari Hotakaisen kirjassa Ihmisen osa kuvataan johtajuutta: ”Pääjohtaja oli joskus sanonut Kertulle, että johtaminen on sitä, että pitää melkein kaiken sisällään. Että sanoo vain sen, mikä on pakko. Että sanoo vain sen mitä kukaan muu ei uskalla. Minulle maksetaan paljon siitä vaikean sanomisesta, pääjohtaja oli sanonut Kertulle. Pääjohtaja puhuu minulle, koska siivoojalle puhuminen on helppoa. Se on sama kuin puhuisi mopille tai sille lattianpesukoneelle, jota työnnän pitkin käytäviä. Moppi ei kerro eteenpäin. On toinenkin syy. Pääjohtaja on kotoisin Pihtiputaalta niin kuin minäkin ja se tuntee olonsa kotoisaksi minun seurassani.”.

Muutos lähtee meistä itsestämme ja asenteistamme. Työyhteisön yhteenkuuluvuus auttaa muutoksessa ja muutoksen vastaanottamisessa. Muutoksesta tulisi viestiä mahdollisimman selkeästi sekä antaa ihmisten kysyä ja ihmetellä. Muutokseen olisi hyvä suhtautua uteliaasti eikä tyrmätä muutosta suoralta kädeltä – anna sille mahdollisuus yllättää. Jos muutos ei miellytä sinua, älä näytä sitä vaan yritä keksiä muutoksesta myös myönteisiä asioita. Nykypäivän työelämässä kaikki kääntyy tasaisin väliajoin päälaelleen, se miten muutoksen ottaa vastaan on asenne kysymys – asenne auttaa.

 

Sini

3 vastausta artikkeliin “ASENNE AUTTAA MUUTOKSESSA”

 1. Kiitos kirjoituksestasi, Sini.
  Kirjoitat mielenkiintoisista aiheista – muutoksesta ja asenteen merkityksestä. Muutos on tämän päivän työelämässä ja johtamisessa oikea lempiaihe – tuskin kuluu päivääkään toimistossa ilman, että aihe muodossa tai toisessa nousee esille. Moni sanookin jo, että kaikki johtaminen on muutosjohtamista. Myönteisyyden ja positiivisen suhtautumisen uusiin asioihin tiedetään olevan muutosjohtajan tärkeimpiä onnistumisen edellytyksiä. Nostit siis kirjoituksessasi mielestäni erittäin tärkeitä asioita esille.

  Erityisesti ajatuksiani herätti kirjoituksesi viimeinen kappale. Kirjoitat siinä muun muassa, että ”muutoksesta tulisi viestiä mahdollisimman selkeästi sekä antaa ihmisten kysyä ja ihmetellä”. Esimiehenä ja muutosten viestijänä jäin pohtimaan sitä, miten tärkeää esimiehen ja muutosjohtajan on antaa ihmisten nimenomaan kysyä ja ihmetellä. Vaikka korostat kirjoituksessasi myönteisen asenteen merkitystä ja tärkeyttä – enkä itsekään sitä kiistä – on silti mielestäni tärkeää, että ihmisillä on mahdollisuus myös tuoda ilmi huolensa, saada vapautuneesti murehtia muutosta ääneen ja purkaa epävarmuuden tunteitaan. Itse esimiehenä haluan antaa ihmisille mahdollisuuden ihmetellä! Ihmettelyhän on normaalia ”muutosvastarintaa”, eikä mielestäni esimiehen pidä torpata sitä liiallisella ja ennenaikaisella positiivisuudella. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että ”työyhteisön yhteenkuuluvuus auttaa muutoksessa ja muutoksen vastaanottamisessa”. Hyvä johtaja/esimies sallii ihmisten ”ihmetellä” ääneen ja ihmettelee yhdessä avoimesti heidän kanssaan. Ja lopulta auttaa heidät muutokseen mukaan – sillä positiivisella asenteella.

  Tykkää

 2. Kiitos Sini näiden ajatusten jakamisesta! Muutos on tosiaan pysyvää, kuten Hennakin kommentoi. Oikeus ihmetellä on asia jolle tulee antaa tilaa. Uskon että ilman tuota ihmettelevää pohdintaa osa muutoksista ei kunnolla jalaudu yhteisöön, tai joitain muutoksen käytännön puolia ei saada mietittyä ruohonjuuritasolla loppuun saakka. Olen huomannut muutosvastarintaisuuden ja siten työssä viihtymisen monesti olevan yhteydessä siihen, kuinka paljon henkilöllä on, tai hän kokee omaavansa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. Jos muutokset tulevat ylhäältäpäin annettuina ja ne velvoittavat työntekijää johonkin ilman että annetaan aikaa ihmettelylle, reagtiona monesti on vastustus.

  Tykkää

 3. Kiitos Sini, hyvä kirjoitus muutoksesta ja asenteiden merkityksestä!
  Turvallisuus ja turvallisuuden tunne kuuluvat ihmisen perustarpeisiin ja ihmisillä on luontainen taipumus pyrkiä hallitsemaan eri tilanteita. Kaikki me haluamme olla vaikuttamassa meitä koskeviin asioihin ja kokea eräänlaista varmuutta tai turvallisuuden tunnetta. Muutostilanteissa tämä turvallisuuden tunne ja tilanteen hallittavuus järkkyvät, jolloin erilaiset vastustuksen tai hämmennyksen tunteet voivat nousta esiin. Muutokseen sopeutumista kuitenkin yleensä edesauttaa se, että ihmistä kuunnellaan, tuetaan ja kannustetaan.
  Kirjoitat, että ” Muutoksesta tulisi viestiä mahdollisimman selkeästi sekä antaa ihmisten kysyä ja ihmetellä.” Kysymykset ja ihmettely nimenomaan tuovat yleensä henkilöstön ääntä kuuluviin. Henkilöstön on usein helpompi sitoutua muutoksiin ja tavoitteisiin, mikäli heidän ääni tulee kuulluksi ja sitä arvostetaan. Koen, että selkeä viestintä ja avoin organisaatiokulttuuri auttavat jokaista arvioimaan ja analysoimaan myös omaan rooliaan, toimintaansa ja asennettaan muutostilanteessa. Koen, että muutoksiin on helpompi suhtautua, kun on tietoinen omasta roolista ja toiminnasta sekä pystyy avoimesti keskustelemaan muutostilanteista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s