Syntynyt johtamaan

Työskentelen asiantuntijaorganisaatiossa ja sparraaminen, tiimityö sekä kaikenlainen haasteiden kohtaaminen ja itsensä ylittäminen voidaan nähdä työnkuvaan kuuluvina. Vapaa-aikanani olen aktiivinen vapaaehtoistoiminnassa ja toimin partiossa lippukunnanjohtajana. Lippukunnassa johtajuus on yllättävänkin lähellä johtajuutta asiantuntijaorganisaatiossa. Kummassakin huomattavan tärkeä tekijä innostukselle on riittävän tilan jättäminen johdettavalle. Olen lukenut johtamiskirjallisuutta ja pysähtynyt coaching, eli valmennusjohtajuuden kohdalle useaan kertaan. Omassa työyhteisössäni tämän johtamismallin käytännöt toteutuvat joko tiedostaen tai tiedostamatta kun taas partion koko johtamis- ja oppimisjärjestelmä tuntuu tiivistyvän tähän johtamismalliin.

Hyppäänkö?

Viimeisimmän ja yhden vaikuttavimmista kokemuksista valmentavasta johtajuudesta ja rohkaisusta itsensä ylittämiseen sain trampoliinipuistossa. Olimme työtiimin kanssa aloittelemassa strategiapäivää trampoliinipuistossa ja löysin itseni yksin korkealta hyppytelineeltä katsomassa kolme metriä alapuolellani odottelevaa ilmapatjaa. Tiimini seisoi alhaalla patjan vieressä odottamassa mitä tuleman piti, kenties veikkailemassa oliko edessä vähin äänin takavasemmalle poistuminen vai väistämätön loukkaantuminen. Takanani ylätasanteella odotti vuoroaan kolme noin kymmenvuotiasta poikaa, jotka olin nähnyt hyppäämässä kerta toisensa jälkeen. Aloin olla äärimmäisen epävarma siitä miksi olin ajanut itseni tilanteeseen jossa olin, eikä asioista luontevasti perääntyminen kuulu vahvuuksiini. Pelko alkoi jähmettämään jalkojani ja kenties juuri ennen kuin saavutin täydellisen paniikin, kuulin takaani äänen: ”Hyvä sä pystyt siihen!”, ”Se ei ole niin paha kuin näyttää”, ”Luota muhun, sä pystyt siihen, ei tarvitse kuin astua askel”.

”Valmentava johtajuus on kokonaisvaltainen tapa olla, vaikuttaa toisiin ja tulla vaikutetuksi. Se on arvostavaa, osallistavaa ja tavoitteellista yhteistoimintaa, jossa yksilön potentiaali vapautuu ryhmän ja organisaation käyttöön. Ryhmän potentiaali tukee vastavuoroisesti yksilöiden voimaantumista. Valmentava johtajuus perustuu luottamukseen ja se kuuluu kaikille.” (Ristikangas, Ristikangas, Valmentava johtajuus, Sanoma Pro, 2013)

Yksi pojista otti tilanteen johdettavakseen. Olin todella vaikuttunut tämän pojan asenteesta kanssaihmisiä kohtaan. Hänellä oli hämmästyttävä kyky ottaa tilanne luontevasti hallintaan ja suhtautua asioihin avoimesti. Hänen mielestään ei tuntunut olevan ollenkaan outoa että olin niin pois mukavuusalueeltani, vaan tilanne oli hänen mielestään mahtava ja edessä hieno mahdollisuus vasta muodostetulle hyppytiimillemme! Ja minä hyppäsin! Eikä se ollut mahdotonta! Me teimme sen!

3 vastausta artikkeliin “Syntynyt johtamaan”

 1. Oih, lempiaiheitani – coaching ja valmentava johtajuus! Kiitos, Katri.

  Arvostavaa, osallistavaa, tavoitteellista… muun muassa sitä kaikkea valmentava johtaminen on. Se on uskoa siihen, että viisaus on kysyjällä – hänet täytyy vain opastaa sen ääreen.

  Oppimista ja kehittymistä ei voi tapahtua ilman luottamusta. Uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen ja omien odotustensa ylittäminen motivoivat ihmistä. Mahdollisuudet, resurssit ja aika uusien oivallusten kokeiluun ja käyttöön käytännössä, lisäävät inspiroitumista. Ne saavat aikaan positiivisesti vaikuttavia tunnekokemuksia, parantavat ilmapiiriä ja lisäävät organisaatiositoutuneisuutta.
  Juuri näistä asioista oli kyse, kun Katrin takana seissyt koulupoika jakoi auliisti ”johtamisoppejaan”. Hän loi innostavan ja kannustavan ilmapiirin sekä uskoi tekijän kykyihin. Johtajan merkittävin ja vaikuttavin työkalu on kiteytettävissä kolmeen sanaan. ”Minä uskon sinuun!” – ei sen tarvitse olla sen kummallisempaa.

  Tykkää

 2. Kiitos innostavasta kirjoituksesta.

  Kirjoituksessasi tuli ihanasti ilmi se, että valmentaminen ei ole vain esimiehen tehtävä, vaan jokainen voi valmentaa. Valmentava johtajuus on erityisesti ihmisten voimaannuttamista ja asioiden mahdollistamista. Luodaan olosuhteet sille, että yksilön tai tiimin potentiaali tulee käyttöön tavoitteiden saavuttamiseksi. Valmentava johtajuus on myös rohkaisevaa, arvostavaa ja perustuu luottamukseen. Haastetaan venymään oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta suhtautumistavassa huokuu arvostus ja annetaan kannustavaa palautetta. Esimerkkisi pikkupoika hyödynsi ihailtavasti tätä valmentavan johtajuuden ideaa.

  Tykkää

 3. Kiitos Katri mielenkiintoisesta kirjoituksesta.

  Valmentava johtaminen ja coaching on minun lempiaiheita sekä tuttuja asioita työelämästä. Olen ollut mm. mukana luomassa uutta toimintatapaa, jossa esimiehet siirtyivät valmentavaan johtamiseen ja heidän roolinsa muuttui valmentajiksi. Hallinnolliset työt siirrettiin minulle ja sen muutoksen läpi vieminen opetti aiheesta paljon. Aihe on minulle siksi henkilökohtaisesti ollut hyvin lähellä ja asiaan on tullut perehdyttyä hyvinkin paljon.

  Valmentava johtaminen asettaa myös esimiestyölle aivan uudenlaisia haasteita ja vaatimuksia. Oman kokemuksen mukaan valmentava johtaminen muuttaa enemmän esimiehen työtä kuin alaisen ja esimiehelle on oppimisen paikka omaksua uusi rooli.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s