Itsensä johtaminen yt- ja irtisanomistilanteissa – kriisi vai uusi mahdollisuus?

Nykypäivänä harva näkee itsensä työskentelemässä samassa työpaikassa tai edes saman tyyppisessä toimenkuvassa työuransa alusta loppuun. Työpaikan tai -uran vaihtoon voi olla syynä oma sisäinen halu tai ulkoinen paine. Yhteiskunnalliset rakennemuutokset ovat rajuja, eikä ns. varmoista työpaikoista monilla perinteisillä aloilla voi enää puhua. Nykypäivänä ei liene montakaan, jota yt-neuvottelut ja niihin liittyvät toimenpiteet olisi koskettaneet suoraan tai välillisesti.

Lomautukset ja irtisanomiset ovat arkipäiväistyneet. Irtisanominen voi olla venäläistä rulettia – itsessäsi ei välttämättä ole vikaa, satut vain olemaan väärässä tehtävässä väärään aikaan. Silti irtisanomiseen liittyy usein taloudellista huolta, häpeää, huonommuuden tunnetta – ennen kaikkea loukkaantumista ja katkeruutta – miksi minä? Irtisanominen voi iskeä hyvinkin nopeasti ja jättää tyhjän päälle sitä pahemmin, mitä työorientoituneempi luonteeltaan on.

Yt-prosessien vaikutukset arvioidaan suomalaisissa yrityksissä usein alakanttiin. Jatkuvassa yt-kierteessä olevilla työpaikoilla työntekijöiden voi olla haasteellista löytää työstään enää iloa, intoa tai luovuutta. Yhteisöllisyys ja ilmapiiri kärsivät. Toiminnan tehostamisen positiivisia puolia on haastavaa tunnistaa, koska uhka oman työpaikan menetyksestä ja vaikutuksesta omaan elämään on liian lähellä. Yrityksissä rutinoituminen yt-neuvotteluihin voi näkyä yksilön kunnioittamisen huomioimatta jättämisellä tai inhimillisyyden unohtamisella. Organisaatiomuutoksen jälkeisessä elämässä tulisi vielä myös muistaa tukea ja valmentaa jatkavaa henkilöstöäkin.

Johtamisen taso mitataan yt-prosessissa ja irtisanomistilanteissa. Esimiehet ovat ratkaisevassa asemassa onnistuneiden erotilanteiden johtamisessa, eikä se onnistu valmistautumatta. Irtisanottava kaipaa irtisanomistilanteessa läsnäoloa, rehellisyyttä ja vastauksia. Kaikkeen ei välttämättä ole helppo tai aina mahdollistakaan vastata – silti suora lähestymistapa ehkäisee katkeruutta ja on ennenkaikkea reilua lähtevää työntekijää kohtaan.

Irtisanomista seuraavat yleensä vaiheittain shokki, viha, itsesääli ja hyväksyminen. Näiden tunteiden läpikäymisen jälkeen on mahdollista alkaa nähdä uusia mahdollisuuksia. Irtisanomisesta seurannut kriisi voi olla mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä ja havaita, ettei työ ehkä ollutkaan koko elämä. Ennakointi ja hyvä työelämän ulkopuolinen turvaverkko helpottavat uuteen tilanteeseen sopeutumista.

Aina irtisanominen ei kuitenkaan ole negatiivinen, vaan helpottava tai jopa vapauttava kokemus. Eropaketit tai irtisanomisajan työvelvoitteeton palkka saattaa antaa mahdollisuuden irtiottoon ja täysin uusien asioiden toteuttamiseen. Moni alkaa elää aivan uutta elämää saatuaan riuhtaistua itsensä oravanpyörästä: alkaa opiskella, muuttaa toiselle paikkakunnalle, suuntaa täysin uudelle alalle tai ryhtyy yrittäjäksi. Pitkään samasta perspektiivistä katsotut asiat sokeuttavat, joten uusien mahdollisuuksien konkretisoituminen tuo elämään kokonaisvaltaisesti täysin uutta draivia.

Irtisanomistilanne ei ole helppo irtisanojallekaan. HRM Partners selvitti syksyllä 2014 irtisanomisiin liittyviä kokemuksia Suomessa. Lähes 90 % yrityksistä kokee hoitaneensa yt-prosessin hyvin, kun irtisanotuista samoin kokee vain 19 %. Yrityksen näkökulma on todennäköisesti vain liiketoiminnallinen tai juridinen, kun taas työntekijän subjektiivinen: kuinka minun tässä käy? Yt-prosessin hoitoon sisältyy yrityksen näkökulmasta myös maineriski työnantajakuvalle, jota ei kannattaisi aliarvioida.

Hämäläinen, P., Vuorinen, J.: Potkut. Haaksirikko vai uusi mahdollisuus. Minerva 2014

Poijula, S., Ahonen, R.: Irtisanotut. Menetys, muutos ja selviytyminen. Kirjapaja 2007

http://www.leadershipfinland.fi/artikkelit/yrityksissa+usein+liian+ruusuinen+kuva+irtisanomisten+vaikutuksista/

5 vastausta artikkeliin “Itsensä johtaminen yt- ja irtisanomistilanteissa – kriisi vai uusi mahdollisuus?”

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Esimiehellä on suuri vastuu irtisanomistilanteissa ja YT-neuvotteluissa, joita yhteistoimintalaki ohjaa, mutta esimieheltä myös odotetaan empatiakykyä ja tilannetajua. Irtisanottavan näkökulma vaikuttaa ensivilkaisulla rosvosektorilta, mutta usein potkut ovat helpotus ja työntekijä joutuu selkä seinää vasten, mutta nyt hänellä on erinomainen mahdollisuus päästä toteuttamaan itseään jossakin muussa yrityksessä tai jossakin muussa tehtävässä.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus mielenkiintoisesta ja vaikeasta aiheesta. Neljät yt:t ja niihin liittyvät henkilöstön vähennyttarpeet läpikäyneenä pitää todeta, että olen kanssansi täysin samaa mieltä sen tärkeydestä, että johto osaa asiansa ja hoitaa itse irtisanomistilanteet sekä tilanteesta heräävät kysymykset mallikkaasti. Kysymyksiin tulisi saada vastaukset, rehellisesti ja suoraan.
  Olen useasti näissä tilanteissa törmännyt siihen, kuknka valitettavan usein unohtuu se tärkeä seikka, että esimiesten tehtävä ei ole (useimmiten 🙂 tuntea mm. yt-lainsäädäntöä tai edes lähteä sitä tulkitsemaan, vaan sitä varten he saavat usein korvaamatonta tukea hr-osastolta. Mutkaton yhteistyö HR:n ja esimiesten välillä takaa mielestäni sen, että kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kysymyksiin löytyy oikeat vastaukset.

  Hyvä johtaja osaa kuunnella ja ymmärtää pyytää apua.

  Tykkää

 3. Hyvä ja ajankohtainen aihe YT- ja irtisanomistilanteista ja miten sen voi nähdä itsensä johtamisen kannalta. Tänä päivänä niin isoissa kuin pienissäkin yrityksissä läpikäydään ko. tilanteita. Isoissa yrityksissä prosessi hoidetaan yleensä asiantuntevasti HR:n toimesta ja turha työntekijöiden kyykyttäminen jää pois. Toisaalta
  taas pienemmissä yrityksissä ei välttämättä ole erillistä HR osastoa ja johtavissa-asemissa olevilla henkilöillä ei välttämättä ole edes johtajakoulutusta. Ylilyönteihin sorrutaan väistämättä ja irtisanomisen kannalta epäolennaisia asioita tuodaan irtisanomistilanteessa esiin. Se saattaa aiheuttaa irtisanotuille turhaa
  kärsimystä ja jättää muunkin henkilöstön kaunaiseksi ja työilmapiirin huonoksi. Oli irtisanoutumistilanne millainen tahansa, itsensä johtamisen näkökulmasta irtisanotun pitäisi pystyä nostamaan itsensä ylös maasta ja nähdä tapahtuma mahdollisuutena saada itselleen parempi tulevaisuus – vähän kuin pääsisi pois
  huonosta avioliitosta.

  Tykkää

 4. Kirjoitit Johanna hyvin ajankohtaisesta aiheesta.
  Nykyään työelämän paineet ovat kovat ja jatkuvaa muutosta tilanteesta toiseen. Yritykset käyvät yhä enenevissä määrin irtisanomisia ja uusia yt- neuvotteluja on jonoksi asti. Esimiesten ja HR-asiantuntijoiden työssä korostuu nopean reagoinnin lisäksi henkilöstösuunnittelun ja tilanteiden ennakoinnin vaikeus. Enää ei voida entiseen malliin ennustaa henkilöstömääriä tai budjetoida palkkoja puolta vuotta kauemmaksi tai jos sen tekee, suurella todennäköisyydellä se menee pieleen ainakin jonkin verran.
  Suuret säästöleikkaukset muistuttavat kyllä hyvin siitä, miten raadollista työelämä voi joskus olla. Yritysten muutostilanteet ja irtisanomiset ovat haaste myös työhyvinvoinnille. Lisäksi kaikki muutokset teettävät aina lisää työtä, jonka määrää on vaikea ennakoida. Samaan aikaan irtisanomisuhan alle jääneet työntekijät saattavat tuoda työyhteisön ilmapiiriin paljon ylimääräistä jännitettä, ristiriitoja ja ongelmia.
  Kun ei ole tietoa tulevasta, miten siihen voi valmistautua? Syyllisyys omasta jäämisestä työpaikkaan kalvaa joidenkin mieltä ja osalle oman työpaikan menettäminen tarkoittaa luopumista suuresta osasta omasta elämästä. Toisaalta muutoksissa on aina kääntöpuolensa. Kuten Johanna toit esiin, irtisanotuille ihmisille ne saattavat avata aivan uusia mahdollisuuksia uusille urille ja unelmille. Joskus elämän suunnan muutos vaatii näitä kriisejä ja tilanteita, joista poispääsy muuten voi olla vaikeaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s