Tuplaa katteesi tuotteistamalla itsesi

Branding+Is+Your+Story

Kuinka kehittyä iskukykyiseksi, asiantuntijaksi, työmarkkinoilla?

 1. Helpota palkkauspäätöstä ja erotu kilpailijoista

Kaikki työtä hakevat kilpailijasi ovat myös luotettavia, ahkeria ja ammattitaitoisia. Palkkaajan on mahdotonta erottaa hakijoita toisista näillä argumenteilla. Kukaan ei myöskään varmasti kirjoita olevansa epäluotettava, laiska ja ammattitaidoton. Kannattaa keskittyä niihin ominaisuuksiin jotka ovat sinulle ominaisia mutta eivät itsestään selvyyksiä niin kuin edellä mainitut asiat. Osaatko kenties useampaa kieltä, ohjelmistoja, työskentely tapoja tai pystytkö työskentelemään joustavasti ja matkustamaan. Mitä voit tarjota että kohdeyrityksessä työarki ja työtehtävät sujuisivat jouhevammin. Älä kuitenkaan keskity kehumaan että olet tavattoman hyvä. Kaikki ovat mielestään parhaita siinä mitä tekevät. Kerro sen sijaan miten poikkeat muista. Mitä voit luvata, jota kukaan muu ei lupaa? Uuden henkilön palkkaus on aina iso sijoitus työnantajalta. Palkkaajalla on tietenkin pelko että sijoitus on huono eikä tuota toivottua tulosta. Miten voit poistaa pelon tunteen palkkaajan harteilta?

 1. Paketoi itsestäsi kokonaisuus

Olet vakuuttanut ammattitaitosi mutta entä luonteenpiirteet. Miten voit kertoa että tulet hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja työskentelet hyvin ryhmässä?  Koska kaikkihan sanoo tulevansa hyvin toimeen erilaisissa tilanteissa. Teet varmasti muutakin kuin töitä? Mitä harrastat? Oletko mukana vapaaehtoistoiminnassa? Olet kokonaisuus muista siis kertoa mitä muuta teet kuin töitä. Terveet elämän tavat tarkoittaa aktiivista ja energistä otetta työssä.

 1. Ensivaikutelma

Ensivaikutelmasta ja sen merkityksestä on paljon tutkimuksia. Nalini Ambadyn tutkimuksessa havainnointiin kuinka hyvin opiskelijat pystyivät päättelemään opettajan pätevyyden ensivaikutelman perusteella. Opiskelijat arvioivat entuudestaan tuntemattomien opettajien pätevyyttä äänettömältä videolta. Videolle oli koottu 13 opettajan 30 sekunnin opetusnäyte. Tuloksia verrattiin opiskelijoiden lukukauden lopuksi antamiin arvioihin opettajista. Opiskelijat pystyivät arvioimaan opettajien menestyksen todella tarkasti. Ambady teki testin lyhyemmillä videoilla ensin 15 sekuntiin lyhennetyillä ja sitten 6 sekunttiin lyhennetyllä. Opiskelija pystyivät edelleen arvioimaan tarkasti ketkä opettajat menestyisivät parhaiten. Ensivaikutelmaa ei kannata aliarvioida. Tulee siis ajoissa haastatteluun ja valmistaudu hyvin.

Oliko yllä olevassa tekstissä mitään erikoista?

Teksti on melkein suoraa Jari Parantaisen Tuotteistaminen –rakenna palvelusta tuote 10 päivässä –kirjasta.  Palvelu ja tuote on vain vaihdettu ihmiseen.

978-952-14-1562-3_Tuotteistaminen_1700.jpg_2

Tuotteistaminen eli henkilö brändääminen on yhä yleisempää työmarkkinoilla. Brändääminen on jo tuttua luovilla aloilla kuten muusikkojen, muotoilijoiden, graafikoiden ja valokuvaajien keskuudessa. Tästä kirjoitettiin 22.4 Helsingin Sanomissa ”Muusikko väsyi jatkuvaan itsensä markkinoimiseen…”. Oma osaaminen ja omat ominaisuudet pitää osata pukea muista erottuvaksi tarinaksi, jotka tarjoavat ratkaisun palkkaajan ongelmaan.  Samaa rakennettua tarinaa pitäisi pystyä heijastamaan sosiaalisessa mediassa ja omassa blogissa. Tulisi olla aktiivinen ja rakentaa kansainvälistä verkostoa LinkedIn palvelussa. Ja tietenkin myös miettiä mitä julkaisee henkilökohtaisille sosiaalisen median tileillä kuten Facebook ja Instagram.

Paineet ovat työelämässä kovat mutta ei ole helppoa työn hakukaan.

 

Lähteet

Parantainen, Tuotteistaminen, rakenna palvelusta tuote 10 päivässä, 2007Helsingin Sanomat, julkaistu 22.4.2017 http://www.hs.fi/elama/art-2000005179949.htmlJournal of Personality and Social Psychology 1993, vol. 64, No. 3

2 vastausta artikkeliin “Tuplaa katteesi tuotteistamalla itsesi”

 1. Todella hyvä kirjoitus Tanna! Helppolukuinen sekä mielenkiintoisesti kirjoitettu.

  Minulle henkilökohtaisesti ja uskon, että monelle muullekin ryhmässämme todella ajankohtainen. Oliko kirjassa vaihdettu tuote/palvelu ihmiseen, vai teitkö sen itse? Niin tai näin, todella huomion arvoisia seikkoja työnhakuun ja itsenä brändäämiseen. Itse lisäisin siihen vielä omasta elämästäni sen, että voimme itsemme tuotteistamisessa kääntää jopa ”heikkoutemme” vahvuuksiksi. Nimittäin pitkään nuorempana pidin ulkomaalaisuuttani heikkoutena, mutta nykyään näen sen olevan erilaisuutta tuova rikkaus 🙂

  Nyt ei muuta kun työmarkkinoille!

  Nata

  Liked by 1 henkilö

  1. Parantaisen kirja on palvelujen tuotteistamisesta. Vaihdoin itse palvelun tilalle ihmisen. Tietenkään kaikki palvelun tuotteistamisem neuvot eivät suoralta kädeltä päde henkilöbrändin rakentamiseen. Halusin vain tuoda esille ettei henkilö brändin rakentaminen loppuen lopuksi ole kummoinen asia. Sitä pitää vaan tehdä pitkäkestoisesti. Ainainen oman brändin ajattelu voi olla myös raskasta ja siitä kertoo tuo hesarin juttu.
   Super kiva että pidit tekstistä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s