Johtoryhmän dynamiikan määrittelee toimitusjohtaja – käytännön kokemuksia johtoryhmätyöskentelystä

 

Haastattelin blogipostausta varten henkilöä, joka on työskennellyt useamman yrityksen johtoryhmässä kansainvälisissä ja suomalaisissa, isoissa ja pienemmissä organisaatioissa. Hän on ollut johtoryhmän jäsenenä niin talousjohtajan kuin varatoimitusjohtajan roolissa. Kutsuttakoon tätä johtoryhmäkonkaria tässä yhteydessä vaikka Pertiksi (nimi muutettu).

Pertin kokemuksen mukaan toimitusjohtajan johtamistyyli, ajatusmaailma ja toisiin ihmisiin suhtautuminen “luo leiman ja antaa fiiliksen johtoryhmätyöskentelylle”. Toimivalla tiimillä on Pertin kokemuksen mukaan ”järjetön merkitys” johtoryhmätyöskentelyn ja yrityksen menestyksessä.

Pertin mukaan on huono asia, jos toimitusjohtaja on profiloitunut vain tiettyyn toimintoon, sillä se voi luoda siiloutunutta tai kapeakatseista ajattelua. Toimitusjohtajan tulisi tietää yrityksen kaikista toiminnoista jotakin, mutta ei mistään liikaa. Esimerkiksi, jos toimitusjohtaja on edennyt positioonsa myynnin väylää pitkin, voi se rajoittaa hänen ajatteluaan ja kallistaa yrityksen keskittymistä tarpeettoman paljon hänelle tuttuun osa-alueeseen. Tärkeämpää kuin tuntea yksi yrityksen toimintalinja perinpohjaisesti, olisi toimitusjohtajan läpileikkaava ymmärrys yrityksen toiminnoista sekä niiden yhteyksistä toisiinsa.

Johtoryhmän tasapainoista toimintaa olisi syytä edesauttaa kokoamalla johtoryhmä siten, että yrityksen päätoiminnot ovat edustettuina. Pertin mukaan useimmissa johtoryhmissä, joissa hän on työskennellyt, on ollut mukana myynti, markkinointi, tuotekehitys ja talous. Nämä aiheet ovat myös luoneet rungon johtoryhmän agendalle. Pertti harmittelee, että useassa johtoryhmässä HR on ollut niin vähällä huomiolla – jopa asiantuntijaorganisaatioissa, joissa ihmiset ovat toiminnan moottori. Yksi menestyneimmistä johtoryhmistä ja näin ollen yrityksistä, joissa Pertti on saanut olla osana, on ollut juuri sellainen, jossa kaiken toiminnan perustana oli taitava henkilöstöjohtaminen ja ihmisten innostuksen mahdollistaminen.

Kerran viikossa on tiuha tahti johtoryhmälle kokoontua, mutta se on tarpeen isoja muutoksia tehtäessä tai esimerkiksi tehtaita johdettaessa. Tavallisempi kokoontumistahti on noin kerran kuukaudessa, jolloin jokainen johtoryhmän jäsen tuo viimeisimmän raportoinnin omasta vastuualueestaan kaikkien nähtäville. Raportoinnin ja ennusteiden perusteella tulee katsoa taakse, mutta ennen kaikkea eteen päin. Toimitusjohtajan tärkein rooli johtoryhmässä on luoda avoin ja luottavainen ilmapiiri, jossa kaikkien seurantaan ja havainnointiin pohjautuen voidaan pohtia parhaita siirtoja yrityksen kasvuun johtamiseksi.

pexels-photo-398532.jpeg

2 vastausta artikkeliin “Johtoryhmän dynamiikan määrittelee toimitusjohtaja – käytännön kokemuksia johtoryhmätyöskentelystä”

  1. Allekirjoitan Annan ja ”Pertin” näkemyksen siitä, että johtoryhmässä tulee olla edustettuna kaikki yrityksen pääfunktiot. Tämä sitouttaa ja takaa päätökseteolle laajan pohjan. Erityisen hyvä ajatuksena pidän sitä, että HR:n tulisi aina olla edustettuna johtoryhmässä. Silloin johtoryhmässä on ikään kuin ”lupa” keskustella myös siitä kaikkein tärkeimmästä resurssista, ihmisestä.

    Myös kokousten johtamisen tulee tukea päätöksetekokykyä ja sallivaa ilmapiiriä. Voimakkaille persoonille ei tule antaa liikaa roolia kokouksen aiheen kuljettamisessa, vaan toimitusjohtajan on varmistettava, että keskustelu aiheen ympärillä jakautuu tasavartaisesti. Tässä pätevät motivoinnin perusasiat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s