HYVÄ(sti), eli pari sanaa armollisuudesta ja sen vaikeudesta

Minä haluan olla hyvä. Hyvä äiti, hyvä vaimo, hyvä ystävä, hyvä työntekijä, hyvä esimies, hyvä opiskelija, hyvä tiiminjäsen, hyvä ihminen. Hengästyttävä määrä rooleja ja suorituspaineita. Usein elämässä ne roolit ja niiden hyvyys tuntuvat olevan ristiriidassa keskenään. Ollakseni hyvä opiskelija, joudun ehkä kokemaan olevani vähän huonompi ystävä ja ollakseni hyvä esimies, olen toisinaan vähän huonompi äiti. Jos kaikkien rooliensa takaisen minäkuvan rakentaa sille missä ei riitä, milloin epäonnistuu, tekee virheen, arvioi väärin tai ihan vaan unohtaa jotain – niin aika ”ei-hyväksi” ihmiseksi itsensä helposti tuntee.

Minulle on aina ollut helpompi olla anteeksi antava ja armollinen muita kuin itseäni kohtaan: jos mies unohtaa avaimet kotiin, naurahdan ja sanon, että ”sellaista sattuu”, jos itse jätän tärkeänä aamuna avaimet kotiin ruoskin ja haukun ja syytän itseäni koko universumin epäonnistuneimmaksi yksilöksi. Ystävien kanssa jutellessa olen todennut etten ihan yksin tuon kieron ajatusmallini kanssa ole. Miten siitä sitten pääsee eroon? Miten oppia armollisuutta itseään kohtaan? Miten hyväksyä oma epätäydellisyytensä ja se, että toisinaan mogaa, vaikka miten tarkoittaisi pelkkää hyvää? (Saa vastata jos vastauksen tietää.) Itselleni tie armollisempaan itseeni suhtautumiseen on jatkuva prosessi, jossa tärkeintä on ollut pysähtyä huomaamaan ne hetket, jolloin kohtelen itseäni epäreilusti. Pysäytän vahingollisen ajatusketjun, hengitän hetken syvään ja yritän uudelleen: mietin miten suhtautuisin, jos tilanteessa olisi joku muu ihminen, joku kenestä välitän, joku tärkeä, joku rakas (eli minä).

Kuitenkin olen myös sitä mieltä, että jos on aina tasaisen tyytyväinen itseensä, elämäänsä ja tekemiseensä, ei myöskään oikein kehity tai opi (jos kokee olevansa täydellinen, niin mitä voi enää oppia?). Niistä itseni ruoskimishetkistä on ainakin omalla kohdallani lähtenyt moni muutos: Vuosi sitten olin tyytymätön työhöni ja rooliini töissä ja mietin, että miten voisin muuttaa tilannetta. Kuitenkin ajattelin etten kelpaisi kenellekään muulle, en osaa mitään muuta, ei tässä työmarkkinatilanteessa ole vaihtoehtoja… Siitä itsesäälissä kieriskelystä kuitenkin syntyi varmuus, että rupean hakemaan aktiivisesti uutta työtä ja jos en kerran usko nykytaidoillani kelpaavani, niin sitten on opiskeltava lisää. Prosessi oli henkisesti varmaan pidempi kuin ajallisesti ja lopputuloksena oli sekä uusi työ että opiskelupaikka – tai ei se mikään lopputulos ole, vaan tämän hetken tilanne. Kirjassa Armon kintereillä (toim. Hallikainen 2017) Minna Marsh toteaa (2017, 159): ”Siihen mä uskon, työn kautta tapahtuvaan kasvuun. Armo on sitä, että meillä on aina vapautus täydellisyyden vaatimuksesta. Sen kylkiäisenä meillä on silti aina vastuu, että jos jotain haluaa elämästä muuttaa niin kukapa sen työn tekee, jos ei me itse.”

(Hallikainen T (toim.) 2017. Armon kintereillä. Kuopio: Arktinen Banaani)

-Maaria

2 vastausta artikkeliin “HYVÄ(sti), eli pari sanaa armollisuudesta ja sen vaikeudesta”

  1. Tämä vastaa niin paljon omia ajatuksiani! Olen itse hankkinut monta roolia ja siten vastuita, ja nautinkin siitä, kun saan olla monessa mukana, ja kehittyä eri rooleissa, mutta samaan aikaan se tarkoittaa juuri jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Niinä hetkinä muistelen laulun sanoja ”Tää ei oo niin haudanvakavaa, muutkin mogaa”. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Moika, tämä kuulostaa kovin tutulta. Itselläni on aina tavoitteita, listoja yms. jotka eivät oikeasti ikinä lopu. Eri rooleja on useita ja niissä haluaa totta kai onnistua aina parhaalla mahdollisella tavalla.

    Itse käyn aina asioita läpi useita kertoja päässäni iltaisin. Mietin mitä tein, mikä meni hyvin ja minkä olisin voinut tehdä toisella tavalla. Vähän kuin Teemu Selänne, hän käy joka ilta jokaisen pelin ja harjoituksen läpi ja ne eri tilanteet. Sitä kautta erilaiset roolit ja tilanteet tulee tutuksi ja näin hän tavallaan harjoittelee nuo asiat jopa tuplasti. Ensin jäällä ja sitten mielessä. Ehkä siitä syystä hän onkin yksi kaikkien aikojen paras maalintekijä.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s