Johtaminen 24/7

Jokaiselle meistä on varmaankin tuttua jossain määrin eri aikakausien johtamisopit, -teoriat ja -tyylit – joko eri lähteistä luettuina ja/tai omakohtaisesti koettuina. Milloin on johdettu arvot edellä, milloin LEAN-teemalla, milloin numeroiden valossa, milloin palvelut edellä, milloin autoritäärisellä tyylillä ja milloin taas enemmän henkilöjohtamisen periaatteilla… ja niin edelleen. Eri teoriat ja tyylit ovat muokkautuneet käytännön johtamisen tasolle kunkin organisaation ja vallitsevan tilanteen mukaan. Jokainen työelämässä hiemankin pidempään ollut on saattanut panna merkille, että joitain johtamisoppeja implementoidaan organisaatiossa käytännön toimintaan jo ehkä toiseen tai kolmanteen kertaan, usein kuitenkin hieman uudistettuna. Joka tapauksessa, kuten kulunut sanonta kuuluu; ”vain muutos on pysyvää” pätee mielestäni myös johtamiseen.

pexels-photo-515169.jpeg

Olen viime vuosina huomannut, että yhä enemmän korostuu itsensä johtaminen ja nimenomaisesti kulloisenkin kontekstin ja tilanteen vaatimalla tavalla. Otsikolla ”Johtaminen 24/7” pyrin siis kuvastamaan sitä, että johtamisen vastuu eri tilanteissa muuttuu ja pirstaloituu jatkuvasti enemmän. Itsensä johtaminen on yhä useammin erityisen tärkeää työelämän verkostoissa, joita syntyy nopeasti organisaatioiden sisällä ja organisaatioiden välillä, joko hankekohtaisina väliaikaisesti tai pidempikestoisina ”verkostotiimeinä”. Yksilöillä on oltava hyvä kyvykkyys yhteistyöhön uusien henkilöiden ja organisaatioiden kanssa, usein täysin ennakoimattomissa tilanteissa. On kyettävä myös nopeasti hahmottamaan oma roolinsa kussakin verkostossa ja toimittava sen mukaisesti. Joissain tilanteissa on toimittava koordinaattorina, joskus sparraajana, joskus asiantuntijana ja valmius tulee olla myös joissain tilanteissa verkoston johtamiseen, usein ilman johtajan titteliä.

Työelämä muuttuu jatkuvasti. Uudet teknologiat tulevat, organisaatiot muuttuvat ja hajautuvat, kun esimerkiksi yhä useammin asiakkaille tuotettavat palvelut toteutetaan yhteistyössä useiden kumppaneiden kanssa. Tuleeko jatkossa freelance-tyyppinen työskentelymalli lisääntymään, jossa osa tekee töitä useammalle yritykselle määräaikaisina toimeksiantoina, ilman työsuhdetta toimeksiantajaan? Voiko kilpailu toimeksiannoista tulla niin kovaksi, että sen myötä monen työkyky kärsii ja he putoavat pois markkinoilta? Miten, millä aloilla ja ammateissa sekä millä aikajänteellä tekoäly tulee muuttamaan työtämme – ja siten myös itsemme johtamista? Siitäkin esitetään jatkuvasti lisää skenaarioita ja arvioita, todellisen muutoksen näemme vasta tulevaisuudessa. Kysymyksien lista on paljon edellistä pidempi ja ennakoitavuus heikentyy monen asian osalta, joka luonnollisesti luo epävarmuutta myös johtamisessa.

Mieleeni onkin noussut kysymys, onko loppujen lopuksi jatkuvalla itsensä johtamisella suurin merkitys? Muutoksia teknologian, ihmisten käyttäytymisen ja työelämän osalta on nähtävissä mielestäni enemmän kuin koskaan oman työurani aikana. Onko tärkeintä siis jatkuvasti arvioida missä on mukana ja mihin panostaa, entä mitä tulee jättää vähemmälle huomiolle ja missä asioissa itseään tulee kehittää? Onko esimerkiksi syytä olla mukana työryhmässä, jossa ei tunnista omaa rooliaan? Onko aina pakko perehtyä kunnolla kaikkiin uusiin ilmiöihin ja teknolgioihin, koska niissä voi tunnistaa mahdollisuuden uuteen liiketoimintaan? Voisiko myös olla niin, että ne parhaimmat ideat syntyvät usein myös fiilispohjalta, ilman pakonomaista yrittämistä? Kannattaa myös muistaa, että kaikki uudet ilmiöt ja teknologiat eivät välttämättä koskaan nouse merkittäviksi.

Lopputulemana olen päätynyt siihen, että yhä enemmän aion keskittyä työssä niihin asioihin joissa pystyn hyödyntämään vahvuuksiani ja joista innostun sekä vapaa-aikanani niihin asioihin, jotka tuottavat rentoutumista ja hyvää mieltä. Pitää kuitenkin lopuksi todeta, että aikomukseni vaatii oman itseni ja toimintani tarkkailua ja arviointia sekä myös muiden ihmisten kuuntelua. Mitä mieltä sinä olet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s