Pensseli käteen – Mitä väriä sinä maalaat johtajana?

Kukaan ei halua olla kuin Konttori-sarjan kotimaisen version Pentti Markkanen johtajana. Herra johtaa Leskisen Paperia tiukalla otteella, mutta sankarin parhaat ominaisuudet ovat luja itseluottamus ja tuolilla keikkuminen. Ihmiset ovat erilaisia ja jos ei ymmärrä alaisia tai kollegoita, saattaa kokea olevansa ympäröity täysillä älykääpiöillä. Tästä lähtökohdasta Thomas Erikson syöksyy kirjaansa Idiootit ympärilläni, kuinka ymmärtää muita ja itseään (2017). Jos ikinä on miettinyt omia ominaisuuksiaan, tästä lähtee myös lukijalle silmiä avaava polku kohti ihmisen ymmärtämistä.

Olen itse usein miettinyt miksi jotkut saavat tehtyä isoja päätöksiä nopeasti ja vaivattomasti, kun omassa päässä alkaa samassa tilanteessa hammasrattaat kirrata pahasti ja epävarmuus hiipii jonnekin aivolohkojen väliin. Maailmassa ei tunnu olevan tarpeeksi informaatiota tukemaan päätöstäni, oli valitsemani askel sitten mihin suuntaan tahansa. Pitkään vaivannut ajatus löysi viimein vastauksen ja olo oli kuin löytäisi keitaan keskeltä aavikkoa.

Olen nimittäin vihreä! En siis vegaani, muuten kasvissyöjä tai poliittisen suuntautumisen takia, vaan Eriksonin väreihin pohjautuvan käyttäytymismallin mukaan. Kaikista yleisin malli, vihreät, ovat hyviä tiimipelaajia, jotka ottavat kaikki ihmiset huomioon ja tulevat kaikkien kanssa toimeen. He, tai siis me emme halua joutua konflikteihin, vaan niitä vältellään viimeiseen asti. Vihreys sisälläni tuo passiivisuutta ja pelkoa epäonnistumisesta, sillä se vaikuttaa muiden mielipiteisiin minusta. Kun samaan keitokseen lisätään ripaus sinistä, joka persoonana on analyyttinen, prosessoiva ja tarvitsee kaiken mahdollisen tiedon vastauksen antamiseen, on epävarmuuden yhtälö valmis.

Eriksonin loput värit ovat suoraan puhuva ja perinteikkään valtajohtajan väri punainen sekä viihdyttävä, spontaani, mutta joskus asioita säheltävä keltainen. Kun puhutaan ihmisten johtamisesta, on mielestäni tärkeä tunnistaa kuka itse on ja miten toimii. Sen jälkeen täytyy miettiä samat kysymykset alaisten kannalta. Jokaisella on vahvuuksia ja heikkouksia, jotka tulevat varmasti esille, mutta Eriksonin värimalli on yksi tapa vilkaista kristallipalloon ja ennakoida asioita. Huomioi siis muiden käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa ja mieti mistä se johtuu. Punaiset saattavat kuulostaa turhan suorilta puheissaan ja aivan kuin he eivät ottaisi muita ihmisiä välillä ollenkaan huomioon. Taustalla tökerölle lauseelle on kuitenkin pyrkimys tehokkaaseen ja nopeaan toimintaan, jossa heidän mielestään turhalla ajankäytöllä ei ole asiaa. Vastaavasti keltaisilla saattaa olla välillä niin kova vauhti päällä, että asioita unohtuu ja muut joutuvat korjailemaan heidän tekemisiään. Se taas voi johtua keltaisen ajatuksenjuoksusta, joka on samaa tasoa Red Bullia nauttineen oravan kanssa. Voisiko tämän villihevosen valjastaa jotenkin hyödyksi?

Niinpä. Täydellisessä maailmassa johtajalla on rivissä ihmisiä, joista hän valitsee täydellisen tiimin täydelliseen työhön. Toistaiseksi kuitenkin joutuu pärjäämään niillä osaajilla, jotka tiimiin on annettu, joten yritetään ottaa heistä kaikki irti. Tunnista siis ihmisten ominaisuudet ja mieti miten heidän kykyjä voi parhaiten hyödyntää siten, että se on heille mieleistä ja tiimin kannalta tehokasta. Jos keltaisella on aivan järjetön määrä älyttömiä ajatuksia, olisiko sieltä ajatusten kala-altaasta mahdollista onkia kultakaloja luovan työn ideointiin? Jos sininen pohtii prosesseja ja analytiikkaa, olisiko hänen normaalissa työtavassa vinkkejä isompiin kokonaisuuksiin, joita voisi optimoida? Vihreä osaa kuunnella ja on kiinnostunut muiden asioista, joten löytyisikö hänestä apuja jopa rekrytoimaan uusia ihmisiä?

Vaikka ihmiset voivat olla sisimmässään pariakin eri väriä, on usein yksi väri se vallitseva ja ottaa vallan stressitilanteessa. Älä siis ole Pentti, vaan tunnista tiimisi käyttäytymisen taustat ja huomioi ne jokapäiväisessä työssä.  Väripaletti on auki ja täysin käytettävissä – maalaa siitä sopiva sekoitus.

 

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni, kuinka ymmärtää muita ja itseään. Jyväskylä: Atena Kustannus Oy.

 

Yksi ajatus artikkelista “Pensseli käteen – Mitä väriä sinä maalaat johtajana?”

  1. Hei Markus,

    Kiitos viihdyttävästä kirjoituksestasi.

    Sinäkin olet siis vihreä, täällä toinen sellaiseksi kirjan kuvauksen mukaan tunnustautuva. Minusta Eriksonin kirjan värikuvaukset ihmisten persoonista ovat viihdyttäviä, joskin mielestäni liian lokeroivia ja tyypiteltyjä. Mutta niin kuin Eriksonkin toteaa, että jokaisesta meistä löytyy monenlaisia värejä tilanteista riippuen, emme ole puhtaasti mikään tietty väri.

    Minusta on hienoa, että ihmisten käyttäytymistä pyritään kuvaamaan ja ymmärtämään. Ymmärryshän on tärkeää, jotta voimme tulla toimeen toistemme, lajitovereidemme, kanssa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s