Sopeudu muutokseen

Tärkeimpiä ominaisuuksia muutoksiin sopeutumisessa on joustavuus, avoimuus, uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Katsoessani työhistoriaani taaksepäin, huomaan miten paljon muutoksia ja kehitystä on vuosien aikana tapahtunut. Omalla kohdallani tärkeimpiä ominaisuuksia muutoksiin sopeutumisessa on
joustavuus, avoimuus, uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen. Itse en ole kokenut muutosvastarintaa, mutta olen seurannut vierestä haastavia muutostilanteita.

Ihmiset reagoivat muutoksiin eri tavalla. Jotkut lamaantuvat, eivätkä pääse muuttuneen tilanteen yli. Toiset puolestaan kääntävät muutoksen vahvuudeksi ja ottavat siitä kaiken irti. Joskus voi olla vaikea nähdä, mitä hyvää muutos tuo tullessaan. Tilanteen käsittelyä voi helpottaa positiivisuudella ja optimistisella suhtautumisella.

Työelämässä muutokset voivat liittyä oman organisaation sisäisiin muutoksiin tai isompaan yhteiskunnalliseen muutokseen. Organisaatiotasolla muutokset olisi hyvä toteuttaa asteittain. Silloin kaikilla olisi mahdollisuus tutustua muutoksiin rauhassa ja kasvaa uuteen työtehtävään tai työyhteisöön pikkuhiljaa. Joustavuus ja avoimuus auttavat sopeutumaan.

Tarkastellessani asiaa esimiehen näkökulmasta, toivoisin jokaisen työntekijän omaavan vähän sisua ja periksi antamattomuutta. On kuitenkin tärkeää huolehtia, ettei kukaan veny äärimmilleen työtaakan alla vaan uskaltaa puhua tilanteesta ajoissa. Uskon, että jopa työuupumista voitaisiin ennaltaehkäistä, jos työntekijä ei ottaisi liikaa vastuuta tai liian suurta työtaakkaa. Tämä edellyttää hyvää pelisilmää esimieheltä, mutta loppujen lopuksi vastuu on kuitenkin työntekijällä itsellään. Esimiehen pitäisi pystyä järjestämään työtilanne niin, että jokaisella on mahdollisuus venyä vain tietyissä rajoissa.

Usein esimies on kuitenkin tyytyväinen tehokkaaseen ja joustavaan työntekijään, etenkin jos työn tulos miellyttää. Tehokkuuden sijaan parempi näkökulma olisi hyvinvointi. Onko kyse nopeudesta ja tehokkuudesta vai kyvystä joustaa liikaa pakon edessä? Ja onko pakko ulkoinen vai sisäinen tekijä? Haluaisin itse esimiehenä oppia tuntemaan työntekijät niin hyvin, että tietäisin, millaisia työskentelytapoja heillä on. Haluaisin antaa heille tarpeeksi vastuuta ja mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti. Toivoisin, että kynnys pyytää apua tai tulla juttelemaan olisi mahdollisimman alhainen. Haluaisin olla esimies, joka on aina saatavilla ja tukee työntekijöitä aidosti. Mutta onko tämä mahdollista?

Jokaisen työntekijän ja esimiehen pitäisi opetella ajattelemaan kriittisesti ja tarkastella omaa työtään, työtapojaan sekä johtamiskulttuuria ulkopuolisen silmin. Pahinta on minun mielestäni jäädä paikalleen nykyiseen tilanteeseen. Muutos tai halu muutokseen tulee parhaimmillaan sisältäpäin, eikä ulkoisten tekijöiden seurauksena.

Toivon, että nämä ajatukset herättävät sinut lukijana pohtimaan omaa työyhteisöäsi ja työtehtäviäsi, oletpa sitten työntekijä tai esimiesasemassa. Yhdessä voimme rakentaa, kehittää ja kasvattaa juuri sellaisen työpaikan, jossa sinä haluat työskennellä.

Minna Tveit, 44-vuotias helsinkiläinen. Työskentelen myynnin tukena pk-yrityksessä pääkaupunkiseudulla.

 

time for change sign with led light
Photo by Alexas Fotos on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: