Resilienssi luo muutoskyvykkyyttä

Resilienssillä eli joustavuudella tarkoitetaan organisaation tai yksilön kykyä ennakoida, reagoida, tarkkailla ja oppia muuttuvissa olosuhteissa. Henkilöstön kyky kohdata ja hyödyntää muutoksia vaikuttaa koko organisaation muutosjoustavuuteen, tuottavuuteen ja kilpailukykyyn.

Haluatko sinä kuulua tulevaisuuden menestyjiin? Työelämä muuttuu seuraavien 20 vuoden aikana enemmän kuin se on muuttunut viimeisten 200 vuoden aikana yhteensä.

Muutos on tullut osaksi työyhteisöjen arkipäivää. Työelämän murroksen myötä myös itse työ muuttuu. Resilienssillä eli joustavuudella tarkoitetaan organisaation tai yksilön kykyä ennakoida, reagoida, tarkkailla ja oppia muuttuvissa olosuhteissa. Henkilöstön kyky kohdata ja hyödyntää muutoksia vaikuttaa koko organisaation muutosjoustavuuteen, tuottavuuteen ja kilpailukykyyn.

Ihmiset ovat organisaation suurin tuottavuuden lähde tai sen este. Matalan resilienssin omaavilla organisaatioilla stressitaso kasvaa ja työn mielekkyyden kokemus usein vähenee muutostilanteissa. Kasvaneella työn kuormituksella onkin useissa tutkimuksissa havaittu suora yhteys kustannuksiin: sairauspoissaoloihin, työterveyshuollon kuluihin ja tuottavuuden menetykseen. Muutoskyvykkäät organisaatiot sen sijaan erottuvat etenkin valmiudessaan tehdä nopeita ratkaisuja, lukea toimintaympäristöä ja suuntautua ennakkoluuttomasti tulevaisuuteen. Tämän päivän työelämässä resilienssin kehittäminen on siis äärimmäisen tärkeää, jotta pysymme kilpailukykyisinä ja voimme hyvin.

Jokainen meistä toimii ja reagoi omien luontaisten ominaisuuksiensa perusteella. Yksi suhtautuu asioihin optimistisesti kiinnittäen huomiota erityisesti muutoksen mahdollisuuksiin, toinen pessimistisemmin tarttuen ensisijaisesti tilanteen mahdollisiin riskeihin. Minkälaisella toiminnalla esimies voi auttaa ja ohjata yksilöitä ja työyhteisöä vahvistamaan joustavuuttaan?  Esimies voi rakentaa työyhteisön resilienssiä painottamalla yksilöllisiä resilienssitekijöitä jo rekrytointivaiheessa ja kehittää jo olemassa olevaa työyhteisöä johtamistyylillä, joka perustuu ihmisten johtamiseen ja on yksilön sisäsyntyistä motivaatiota ruokkivaa, haastavaa ja kannustavaa johtamista. Työn merkityksellisyyden kokeminen auttaa muutosjohtamisessa. On kaksi asiaa, joiden kautta työn arvokkuus ja merkityksellisyys syntyvät: mahdollisuus toteuttaa itseään ja mahdollisuus tehdä työnsä kautta jotain hyvää. Johtamistyylissä esimies huomioi yksilöt kokonaisuutena ja kannustaa työntekijöitä tavoittelemaan ryhmän hyötyä. Ryhmiä kannattaa tukea itseohjautuvuuteen.

Organisaation resilienssin kehittämiseksi on tärkeä oppia tunnistamaan yksilöllisiä toimintamalleja ja pohtia, kuinka jokaisen vahvuuksia hyödyntäen toimintaa voitaisiin kehittää. Millaisia rooleja tiimissä tulisi olla, jotta kaikkien vahvuudet saataisiin käyttöön?

Resilienssikyky ei ole tieto, joka kaadetaan ihmiselle. Sen sijaan se on taito, joka vaatii sitoutumista ja ponnistelua.

Minna Helenius:  Yhteiskunnalliset haasteet, erityisesti työllisyys ja yrittäjyys ovat lähellä sydäntäni. Ranskan kulttuuri kiinnostaa kuten myös mökkeily Saimaalla. Haluan suojella Saimaan norppia.

woman in purple long sleeve shirt and black pants lying on floor
Photo by Alexy Almond on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: