Resilienssi, kestävän kasvun vauhdittaja

 

Yksi kestävän kasvun avain on resilienssi. Mikäli myrsky voidaan kiertää, vaatii se nopeaa reagointia ja päätöksentekokykyä. Mikäli myrskyä on mahdotonta kiertää, ennakoitu sopeutuminen ja toipuminen häiriötilanteesta näyttävät menestymismahdollisuudet tulevaisuudessa.

Uusien liiketoimintamallien ja teknologioiden tuomat muutokset yllättävät usein nykyiset ja uudet toimijat. Innovaatiot, nopea reagointi ja muutoskyky ovat välttämättömiä selviytymisen sekä menestyksen kannalta. Yhä useammat tutkijat nostavat kuitenkin resilienssin, eli kyvyn uusiutua ja sopeutua muutostilanteissa
yhdeksi kestävän kasvun avaimeksi. Suomessa Huoltovarmuuskeskus  on määritellyt resilienssin seuraavasti: ”Tietoinen ja ennakoiva kyky sopeutua ja toimia joustavasti häiriötilanteissa sekä toipua ja kehittyä niiden jälkeen.”

Iso tankkerialus seilaa Atlantilla vakaasti ja tasaisesti. Kaikki yhtiön työntekijät ja verkosto ovat tässä kuvitteellisessa laivassa, jonka kurssi on suunnattu kohti horisontissa pauhaavaa myrskyä. Laivassa vallitsee melko laaja yhteisymmärrys siitä, että järkevin strategia olisi hidastaa vauhtia ja kääntää laivan menosuunta. Ilman tarvittavia korjausliikkeitä laiva kuitenkin ylittää ennemmin tai myöhemmin kohdan, jonka jälkeen nopea käännöskään ei voi enää pelastaa sitä joutumasta myrskyn silmään.

Toisella puolella Atlanttia myös pieni purjevene kaksihenkisellä miehistöllä havaitsee lähestyvän myrskyn. Päätökset kurssin muutoksesta tai varautumistoimenpiteiden aloittamisesta eivät vie kauan aikaa. Molemmat alukset tekevät omat päätöksensä ja varautuvat tulevien olosuhteiden muutoksiin. On kuitenkin erittäin vaikeaa arvioida myrskyn vaikutuksia ja tarkkaa sijaintia. Tämä aiheuttaa väistämättä jännitteitä, hillintä- ja sopeutumistoimia eri tahojen välillä: Tulisiko väistämättömältä näyttävä myrskyn silmään joutuminen jo hyväksyä vai olisiko vielä aikaa viimeiselle yritykselle kääntää aluksen kurssia? Kumpi alus kykenee omilla resursseillaan tähän paremmin?

Yksi kestävän kasvun avain on resilienssi. Mikäli myrsky voidaan kiertää, vaatii se nopeaa reagointia ja päätöksentekokykyä. Mikäli myrskyä on mahdotonta kiertää, ennakoitu sopeutuminen ja toipuminen häiriötilanteesta näyttävät menestymismahdollisuudet tulevaisuudessa.

Aarre Liukkonen, sarjayrittäjä

shallow focus photography of black and silver compasses on top of map
Photo by Alex Andrews on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: