Voinko minä olla oman työelämäni muutosagentti?

Mitä minä, yksittäinen työyhteisön jäsen, voin tehdä edistääkseni työyhteisössämme tapahtuvaa muutosta – voinko minä olla oman työelämäni muutosagentti ja omilla valinnoillani vaikuttaa positiivisesti muutoksen läpivientiin?

Organisaatioissa ja työyhteisöissä tapahtuvien muutosten myllerryksen keskellä keskustelua käydään johdon ja esimiesten tuen, esimerkillä johtamisen sekä kattavan viestinnän ympärillä ja epäonnistuneessa muutoksessa syyttävä sormi osoittaa helposti vain johdon ja esimiesten suuntaan. Tutkimusten valossa on totta, että koko työyhteisön kattavan muutosvalmiuden ja muutosmyönteisen ilmapiirin luomisessa sekä ylläpitämisessä johdon ja esimiesten rooli on ratkaisevan tärkeä muutoksen onnistuneen läpiviennin mahdollistamiseksi. Jotta henkilöstö on vastaanottavainen muutokselle ja henkilöstön on mahdollista sitoutua tulevaan muutokseen, on muutosviestinnän oltava kattavaa, muutosprosessin mahdollisimman selkeä ja muutoksen syyt ja tavoitteet johdonmukaiset, ymmärrettävät ja parhaimmillaan motivaation näkökulmasta myös samaistuttavat.

Johdon ja esimiesten sekä muun henkilöstön välisen sillan kuromiseksi on pöydälle nostettu uusi rooli työyhteisön keskeltä – muutosagentti. Muutosagentti on työyhteisön jäsen, joka edustaa ja kannustaa, viestii ja ohjaa muuta työyhteisöä muutoksen keskellä. Muutosagenttimallia pilotoineen Valmennustrio Oy:n mukaan muutosagentin tehtävänä on:

 • Kannustaa ja tsempata
 • Tuoda uusia tapoja ja ajatuksia kentälle, jotta puheet eivät velloisi niin paljon
 • Toimia yhteyshenkilönä ja välittää tietoa
 • Kuunnella ja kysyä työkaverin ajatuksia sekä tuntemuksia
 • Ylläpitää ja vahvistaa positiivista ilmapiiriä
 • Toimia linkkinä johdon ja henkilöstön välillä
 • Toimia esimerkkinä positiivisella asenteellaan
 • Ohjata pitämään kiinni perustyöstä muutoksen aikana
 • Pyrkiä selvittämään asioita ennakkoon ja sitä kautta helpottamaan tiimin toimintaa
 • Varmistamaan yhteisissä palavereissa, että muutokseen liittyviä asioita käsitellään
 • Selvittää mistä tietoa saa

Näitä tehtäviä lukiessa nousee kysymys:

Mitä minä, yksittäinen työyhteisön jäsen, voin tehdä edistääkseni työyhteisössämme tapahtuvaa muutosta – voinko minä olla oman työelämäni muutosagentti ja omilla valinnoillani vaikuttaa positiivisesti muutoksen läpivientiin?

Kyllä, ehdottomasti. Moni Valmennustrio Oy:n luettelemista muutosagentin tehtävistä on sellaisia, joita jokainen meistä voi implementoida pienillä teoilla päivittäiseen tekemiseemme. Voit miettiä mitä positiivista tämä muutos tuo omaan työhöni ja miksi tämä muutos on ennemmin tai myöhemmin hyvä asia niin minun kuin myös koko työyhteisöni ja organisaationi kannalta. Kahvipöydässä voit yrittää ohjata keskustelua tuoden esiin positiivisia näkökulmia tulevaan muutokseen liittyen. Voit päättää olla itseohjautuva, selvittää ja kysellä aktiivisesti asioita muutokseen liittyen. Voit jakaa saamaasi tietoa laajemmin omalle työyhteisöllesi. Voit kysyä työkaverisi kuulumisia muutoksen keskellä. Voit päättää olla aktiivinen ja omasta halustasi vauhdittaa työyhteisösi matkaa muutoksen tiellä.

Organisaation ja työyhteisön muutokset voivat olla monimutkaisia ja haastaviakin, mutta yhdessä toimivan yhteisön ponnistelut tuottavat lopulta paremman ja useita osapuolia miellyttävän lopputuloksen. Johdon ja esimiesten yksinäinen ja mahdottomaltakin tuntuva tehtävä ja koko työyhteisön ja organisaation kasvu voi tehdä täyskäännöksen positiiviseen päin, jos muu henkilöstö ottaakin tulevaa muutosta vastaan aktiivisesti avoimin mielin ja eteenpäin katsoen.

Jaana Seppälä, Itsensä ja organisaation johtamisen maailmaan hurahtanut talousalan ammattilainen

 

climate cold road landscape
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Lähteet

Gill, R. 2003. Change management – or change leadership? Journal of Change Management, 3(4), 307–318.

Ilmakangas, V. 2018. Muutosagentti – organisaation uusi tapa johtaa muutoksia esimiesten ja henkilöstön vahvalla tuella. Valmennustrio Oy. Viitattu 8.1.2020. https://valmennustrio.fi/hyvinvointia-luomassa/muutosagentti/

Self, D. R. & Schraeder, M. 2009. Enhancing the Success of Organizational Change. Matching Readiness Strategies with Sources of Resistance. Leadership & Organization Development Journal, 30(2), 167-182.

Walinga, J. 2008. Toward a Theory of Change Readiness: The Roles of Appraisal, Focus and Perceived Control. The Journal of applied behavioral science, 44(3), 315-347.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: