Kiertotalous tarvitsee uusia liiketoimintamalleja

Samaan aikaan tarvitaan uusia kiertotalouden vahvuuksia hyödyntäviä liiketoimintamalleja kilpailemaan lineaarisen, ei-kestävän liiketoiminnan, kanssa.

Kiertotalous on noussut merkittäväksi puheenaiheeksi, kun tietoisuus ympäristöasioista on johtanut siihen, että halutaan yhä useammin valita ympäristön kannalta kestävämpi tuote. Pitkään vallinnut tuota, myy, käytä, heitä pois -toimintamalli ei enää ole tätä päivää. Kuluttajia kiinnostaa suuressa määrin kuinka pitkäikäisiä tuotteet ovat ja millaisia vaikutuksia tuotteen valmistamisella tai kuljettamisella on.

Kiertotaloudessa onkin pitkälti kyse siitä, kuinka heitä pois -vaihe saataisiin muutettua käytä uudelleen tai palauta luontoon -vaiheeksi.  Haasteena on miten tuotantoprosesseja voisi uudistaa kiertotalouden prosesseiksi. Pitää huomioida tuotteiden valmistus materiaaleineen ja millä tavalla ne kestävät käyttöä, eivätkä  kuormita luontoa. Samaan aikaan tarvitaan uusia kiertotalouden vahvuuksia hyödyntäviä liiketoimintamalleja kilpailemaan lineaarisen, ei-kestävän liiketoiminnan, kanssa. Tarvitaan myös toimintatapoja joiden avulla käytöstä poistuva materiaali saadaan kerättyä tehokkaasti uudelleen käyttöön. Lisäksi tarvitaan myös ohjausta ja tukea valtiotaholta, jotta toimintaympäristö suosisi kiertotaloutta.

Kiertotalouden johtaminen vaatii kaikilta kykyä löytää vastauksia näihin haasteisiin. Pitää miettiä mitä materiaaleja käyttää, mistä ne ovat peräisin ja miten niistä valmistetaan haluttu tuote. Voiko yritys itse järjestää poistuvien tuotteiden keräyksen ja hyötyä itse samalla siitä? Monessa tapauksessa on edullisempaa hyödyntää käytettyjä materiaaleja uudelleen kuin tuottaa niitä alusta saakka ja tämä tekee hyvää myös liiketoiminnalle. Koska valmista liiketoimintamallia kiertotaloudella ei vielä ole, tulee toimintaa kyetä johtamaan avoimin mielin ja hyödyntää kehittämistyössä nykyajattelumalliin verrattuna uusia ajatuksia. Laaja ja avoin yhteistyö myös eri tuotevalmistajien välillä voisi luoda säästöjä ja keinoja tehdä asiat yhdessä vähemmän ympäristöä kuormittavasti. Ehkä osakeyhtiömaailman kovasta voitontavoittelusta pitäisi saada jonkinlainen muutos aikaan kohti taloutta, jossa päämääränä ei ole vain maksimaalinen voitontavoittelu. Sen sijaan voitaisiin pyrkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jossa ihmisillä on töitä, yritykset tuottavat pientä voittoa ja pysyvät toiminnassa mukana sekä toiminta on kestävää luonnon kannalta. Tässä mallissa suuret  jaettavat voitot voitaisiin käyttää parempiin raaka-aineisiin ja kiertotalouden prosessin kulujen kattamiseen. Pitäisi saada yhtiön päättäjät ja investoijat suostumaan siihen, että he saavat pienempää rahallista voittoa ja yli jäävää voittoa hyödynnettäisiin kiertotalouden tukemiseen. Tämä ei tietenkään ole näin yksinkertaista mutta on pohtimisen arvoista.

Sami Tirkkonen

#kasvujohtaminen #kestävyys #kiertotalous

person holding a green plant
Photo by Akil Mazumder on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: