Muutosagentin ajatuksia

Muutoksia tulee vastaan niin henkilökohtaisessa elämässä, kuin työelämässä. Jostain syystä työ tuntuu olevan monelle se turvasatama, jossa kaiken halutaan olevan tuttua ja turvallista, vaikka omassa henkilökohtaisessa elämässä myllertäisi muutoksen tuulet.

Muutos. Tuo pelätty ja kavahdettu kirosana lähes jokaisessa yrityksessä. Muutos pelottaa, muutos ahdistaa ja muutos vihastuttaa. Miksi kaiken pitää aina muuttua?
Miksi muutos aiheuttaa niin suurta vastarintaa, vaikka tiedämme hyvin, että ainoa mikä
elämässä on varmaa, on muutos? Halusimme tai emme. Muutoksia tulee vastaan niin
henkilökohtaisessa elämässä, kuin työelämässä. Jostain syystä työ tuntuu olevan monelle se turvasatama, jossa kaiken halutaan olevan tuttua ja turvallista, vaikka omassa
henkilökohtaisessa elämässä myllertäisi muutoksen tuulet. Vaikka tässä kyseisessä
blogitekstissä keskityn muutokseen työelämässä, pätee samat lainalaisuudet myös
henkilökohtaisen elämän muutostilanteisiin.

Oma suhtautumiseni muutokseen koki suuren muutoksen kun työskentelin viisi vuotta muutosjohtamisen pioneerin Trainers’ Housen riveissä. Opin näkemään muutoksen mahdollisuutena, en mörkönä, jota täytyy pelätä. Täytyy muistaa, että mikäli haluaa kehittyä ja kasvaa, se lähes poikkeuksetta vaatii muutosta, uuden oppimista.
Omaa suhtautumistaan muutokseen on helppo lähteä työstämään perinteisen “plussat ja
miinukset”- listauksen kautta. Voi miettiä, mitä hyvää muutos voisi tuoda tullessaan, mitä riskejä tai uhkia muutokseen saattaa liittyä? Mitä jos jäisikin vain paikalleen, eikä lähtisi kasvun tielle, mitä riskejä jämähtämiseen liittyy, vai onko mahdollista, että se toisi mukanaan jotain hyvää? Tämä on yksilölle hyvä työkalu muutokseen liittyvään ajatustyöhön.

Työurani aikana olen kohdannut lukuisia muutosprojekteja, ja olen usein muutokseen liittyvissä työpajoissa ottanut muutoksen johtamisen työkaluksi perinteisen SWOT-analyysin.Tämän menetelmän avulla ihmiset saavat mahdollisuuden nähdä konkreettisesti mahdolliset muutoksen mukana tulevat hyödyt, mutta saavat myös äänensä kuuluviin liittyen huoliin ja murheisiinsa. Muutos on pelottava, joten pahinta mitä muutosprojekteissa voi tehdä, on vähätellä ihmisten tunteita, jotka muutokseen liittyvät. Vähättelemällä pelkoja, saadaan yleensä aikaiseksi vain hanakampi muutosvastarinta.

Onnistuneet muutoksen taustalla on siis yksilöiden ajatusmallin muutos, ennen varsinaista konkreettista muutosta, oli sitten kyseessä muutos istumajärjestykseen toimistolla, tai vaikka muutos yhteisissä toimintatavoissa. Jotta muutos työyhteisössä saadaan vietyä kunnialla läpi, ja jotta siitä saadaan todellista lisäarvoa, jokaisen yksilön on hyvä tulla kuulluksi ja kohdatuksi,haaveineen ja pelkoineen. Näin luodaan hedelmällinen pohja muutokselle, ja parempi todennäköisyys saada työntekijät sitoutumaan muutokseen.

Elina Silvennoinen, inhimillisemmällä johtamisella kasvuun

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: