Kiertotalous tulevaisuuden voimavarana

Digitaalisuuden myötä on voitu valjastaa tekoälyä ja sensoreita mittaamaan, arvioimaan kulutuksemme määrää ja laatua. Hiilijalanjälkemme mittaaminen yrityselämässä on täysin arkipäivää ja siihen on luotu monenlaisia digitaalisia mittaristoja ja on valjastettu erilaisia tekoälyapplikaatioita kertomaan miten tulisi toimia missäkin tilanteessa.

Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden ja niihin käytetyn materiaalin sekä komponenttien käyttöikää. Kiertotalouden perusperiaate on myös, että tuotanto ja kulutus synnyttäisivät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä.

Miten kiertotalouden potentiaali sitten saataisiin valjastettua yrityskasvun voimaksi ja mitä haasteita se luo?

Haasteena on toimintatapojen muutos. Yritysten tulee kiihtyvällä vauhdilla muuttaa tapaansa toimia ja muokata omia ansaintamallejaan entistä tehokkaamman kiertotalouden tukemiseksi. Materiaalien tarkempi hyödyntäminen voi tuoda mukanaan myös säästöjä mutta vaatii ensin investointeja uuden toiminnan kehittämiseksi.

Digitaalisuus luo tähän täysin uusia mahdollisuuksia hyödyntää luonnonvaroja uudella ja kestävällä tavalla. Digitaalisuuden myötä on voitu valjastaa tekoälyä ja sensoreita mittaamaan, arvioimaan kulutuksemme määrää ja laatua. Hiilijalanjälkemme mittaaminen yrityselämässä on täysin arkipäivää ja siihen on luotu monenlaisia digitaalisia mittaristoja ja on valjastettu erilaisia tekoälyapplikaatioita kertomaan miten tulisi toimia missäkin tilanteessa.  Nämä uuden teknologiat luovat täysin uutta bisnestä ja uusia bisnesmalleja, joiden avulla voidaan optimoida liiketoiminnan osa-alueita kestävän kehityksen suuntaan. Tämä luo myös taloudellisia säästöjä ja luo mahdollisesti uusia työpaikkoja uuden bisneksen ympärille.

Kiertotalous tuo mukanaan täysin uuden ajattelumallin tuotteen ostoprosessii.  Uusien liiketoimintamallien mukaisesti tuotteita ei enää osteta omaksi vaan käytetään palvelunomaisesti. Tämä taas nostaa palvelun arvon täysin uudelle tasolle ja yrityksien kilpailuvaltiksi muodostuukin tuotteen ympärille kehitetty palvelumalli tuotteen sijaan. Palveluiden kehittäminen vaatii aikaa ja kehittämishenkistä asennetta. Tulevaisuudessa parhaiden palvelukonseptien omaavat yritykset pärjäävätkin kestävän kehityksen kilpailussa tavanomaisten tuotteen myyntiin keskittyvien yritysten sijaan.

Miten tätä muutosta voidaan johtaa?

Kiertotaloudesta tulee osa yrityksen strategiaa juuri palvelun rakentamisen näkökulmasta. Kiertotalouden haasteena on osata nostaa tuotteen ympärille luodun palvelu keskiöön yrityksen toimintamalleissa ja luoda tietoisuus sekä omaksuminen uudenlaisesta ajattelumallista läpi yrityksen organisaation. Kiertotalouden palvelumalli antaa tuotteille pidemmän elinkaaren mikä nostaa asiakassuhteiden ylläpitämisen tarpeen uudelle tasolle. Asiakassuhteet syvenevät, koska tuotteeseen voi liittyä korjausta, osan vaihtoa, applikaatioita tai päivitettävyyksiä. Tulevaisuudessa onkin luontevaa ostaa palvelutuote omistustuotteen sijaan.

Sini Nykänen

blur close up code computer
Photo by luis gomes on Pexels.com

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: