Muutos itseohjautuvaan organisaatioon – uhka ja mahdollisuus

Itseohjautuva työntekijä tarvitsee  suuntaviivat sekä myös jatkuvaa tukea työssä onnistumiseen. Itseohjautuvassa organisaatiossa esihenkilöiltä vaaditaan ehkä jopa enemmän johtamistaitoa kuin tavallisesti, sillä esihenkilön rooli mahdollistajana ja alaistensa motivaattorina korostuu itseohjautuvassa kulttuurissa.

Harvoin työelämässä voi välttyä muutoksilta. Ainakin HR:n parissa muutokset ovat arkea, sillä henkilöstön saatavuus ja pysyvyys on haaste monella alalla tänä päivänä. Vanhat ja jäykät HR-järjestelmät yhdistettynä mahdollisesti vielä jäykempiin rekrytointijärjestelmiin eivät palvele työnhakijoita tai HR:n parissa työskenteleviä. Lähtökohtahan järjestelmä/toimintatapojen muutoksessahan on vastata muuttuneisiin tarpeisiin eikä hankaloittaa työntekijöiden työn tekemistä niin kuin se monessa organisaatiossa valitettavasti väärin ymmärretään. Mutta totuus on se, että kun ihmiset ja teknologia kehittyvät, niin myös tarpeet muuttuvat. Esimerkiksi uuden sukupolvi Z edustajat ovat syntyneet vuosien 1996–2010 välillä. He ovat syntyneet maailmaan missä on ”aina ollut” netti ja puhelin. He ovat kasvaneet teknologian kehityksen ja monikulttuurisuuden ajassa ja tietoisuudessa siitä, että lähes koko maailma on lähellä ja saavutettavissa. Jos järjestelmät tai yrityksen toimintatavat eivät vastaa tai edes yritä vastata näiden z sukupolven ja milleniaalien tarpeisiin on yrityksen kasvu ja kehitys luonnollisesti vaarassa.
Itseohjautuvuus on yksi nykyajan trendi ja vastaus näiden uusien sukupolvien tarpeisiin. Monet organisaatiot mainostavat työkulttuuriaan itseohjautuvana. Itseohjautuvan työn tulisi motivoida työntekijää, niin että tämä voisi suoriutua itsenäisesti tavoitteistaan ja vastuustaan tuottaen samalla lisäarvoa organisaatiolle. Itseohjautuvuudella lyhykäisyydessään tarkoitetaan siis tavoitteiden asettamista itselleen ja määrätietoista työskentelyä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Näitä tavoitteita ei kuitenkaan ole mahdollista asettaa itselleen puhumattakaan niiden saavuttamisesta, jollei johtaminen ole tältä osin kunnossa. Tuntuu, että organisaatioissa, joissa kuulutetaan tämän itseohjautuvuuden perään, unohtuu monesti johtajilta/lähiesihenkilö roolissa työskenteleviltä se mitä itseohjautuvuus oikeasti tarkoittaa. Itseohjautuvuus sotketaan valitettavasti monesti pelkästään omatoimisuuteen ja proaktiiviseen työskentelytapaan ja unohdetaan se, että johtamisen merkitys ei katoa itseohjautuvuudessa vain pikemminkin päinvastoin. Itseohjautuva työntekijä tarvitsee  suuntaviivat sekä myös jatkuvaa tukea työssä onnistumiseen. Itseohjautuvassa organisaatiossa esihenkilöiltä vaaditaan ehkä jopa enemmän johtamistaitoa kuin tavallisesti, sillä esihenkilön rooli mahdollistajana ja alaistensa motivaattorina korostuu itseohjautuvassa kulttuurissa. Tämä itseohjautuvuuden määrittely olisikin hyvä kirjata niin johdolle kuin myös työntekijöille ylös olisi kaikkien nähtäville. Organisaatiota ei voi siis muuttaa sormia napsauttamalla itseohjautuvaksi vaan muutos vaatii osakseen johtamisen muutosta mutta myös muutosagentteja. Muutosagentteja tarvitaan viemään muutoksia läpi sekä toimissaan edistämään muutoksen merkitystä ja muutokseen sitoutumista. Johdon tulee käydä työntekijöiden tarpeet, kehittämiskohteet ja heidän motivaatiotekijät tarkasti läpi, että tavoitteet ja työnkuva luoda näiden asioiden pohjalta. Niin kuin mikä tahansa muutos organisaatiossa tällainen organisaatiokulttuurin muutos vaatii onnistuakseen myös esimerkillisiä toimenpiteitä niin johdolta kuin näiltä muutosagenteilta.

Ina Hollin, ihmisläheistä henkilöstöhallintoa ja johtajuutta

Martela & Jarenko (2017) Itseohjautuvuus – Miten organisoitua tulevaisuudessa?
Armenakis, A. A., Harris, S. G. & Mossholder, K. W. (1993). Creating Readiness for Organizational Change. Human Relations,
Smith, I. (2005). Achieving readiness for organisational change
Andrew Cocks (2020) ORGANISATIONAL CHANGE : Behaviour Memes hold the key to success

notes on board
Photo by Polina Zimmerman on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: