Kiertotalouden haasteet ja niiden johtaminen

Kiertotalouden ensimmäinen mielleyhtymä on yleensä kierrätys, mutta se on vain yksi osa laajemmasta kokonaisuudesta.  Kiertotalouden tarkoituksena on vähentää uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöä ja jätteiden syntyä suunnittelemalla tuotanto niin, että materiaali ja niiden arvo säilyvät kierrossa. Liiketoiminnan keinoina ovat kierrättämisen lisäksi tuotteen eliniän pidentäminen, resurssitehokkuus, jakamisalustat, tuotteiden myynti palveluina, siirtyminen uusiutuviin raaka-aineisiin ja energialähteisiin.

Suomessa on tavoitteena siirtyä markkinataloudesta kiertotalouteen vuoteen 2025 mennessä. Useat suomalaiset yritykset ovat jo osanneet hyödyntää kiertotalouden liiketoiminta-ajattelua omassa toiminnassaan taloudellisesti kannattavana. Jos yrityksesi elää vielä markkinatalousaikaa, nyt on aika pohtia, olisiko järkevää muuttaa liikeideaa kohti kiertotalousmallia. Oman yrityksen vakiintuneiden toimintatapojen kyseenalaistaminen on kuitenkin vaikeaa.

Kiertotalouden ajatusmaailman mukaista on siirtyä tuotteiden myynnistä ratkaisujen tarjoamiseen. Kaupankäynnin kohteena on tuotteen omistamisen sijaan palvelu, joka sisältää tuotteen käyttöoikeuden. Se kannustaa palvelun myyjää suosimaan pidemmän elinkaaren tuotteita ja joidenkin tuotteiden kohdalla mahdollisuus huoltaa ja korjata on myyjälle merkittävä etu. Kaikki tuotteet eivät sovellu palvelumyyntiin tai jakamistalouteen, mutta tuotteista saattaa löytyä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Tuotantoyrityksissä kiertotalous näkyy tuotteiden elinkaaren suunnittelussa valmistamisen vaiheista  poistuvan tuotteen uudelleen hyödyntämisenä.  Siihen sisältyy uusiutuvan energian ja raaka-aineiden suosiminen sekä pyrkimys sivutuotteiden käyttöön joko omassa tai yhteistyökumppanin toiminnassa.

Kiertotalous ei ole tulossa. Se on jo tämän päivän liiketoimintaa.

Sari Holm

person holding a green plant
Photo by Akil Mazumder on Pexels.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: