Mistä elementeistä koostuu kasvun johtaminen?

Kasvujohtaminen tarkoittaa paljolti sitä, että täytyy luottaa ihmisiin ja todeta, että kaikki ei ole johtajan kontrolloitavissa. Pystyisitkö sinä oikeasti delegoimaan ja luottamaan muihin ihmisiin tarpeen tullen?

Johtamisen on nähty olevan keskeisin sisäinen tekijä, joka erottaa sen onnistuuko yritys kasvamaan menestyksekkäästi vai ei. Johtajan sitoutuminen kasvun aikaansaantiin on keskeistä. Kasvaakseen menestyksekkäästi yrityksen tulee kehittää organisaatiotaan sisäisesti tavalla, niin että se antaa johtajalle mahdollisuuden delegoida vastuuta operationaalisista tehtävistä ja keskittyä enemmän suunnitteluun ja korkeamman tason strategisiin toimenpiteisiin. Kasvujohtaminen tarkoittaa paljolti sitä, että täytyy luottaa ihmisiin ja todeta, että kaikki ei ole johtajan kontrolloitavissa. Pystyisitkö sinä oikeasti delegoimaan ja luottamaan muihin ihmisiin tarpeen tullen? Johtajan tehtävänä on antaa suuntaa. Nykypäivänä johtajaksi rekrytoidaan hyviä ihmisjohtajia, joilla on vahva kognitiivinen kapasiteetti ja hyvä itsetuntemus sekä halu kantaa vastuuta ja vaikuttaa asioihin.

Johtamisen systeemisenä tavoitteena on esteiden poistaminen – keskittyen yksilötasoon, kuitenkaan unohtamatta isompia kokonaisuuksia. Mahdollistaminen on tämän tehtävän ytimessä. Se on pyyteetön palvelutehtävä, jonka fokus on auttaa ihmisiä onnistumaan. Työelämätaidoissa korostuu myös itsensä johtaminen. Se on taito, jota voi opetella ja johon organisaation kannattaa panostaa ja auttaa työntekijöitään sen kanssa. Ne organisaatiot voittavat, jotka pystyvät luomaan toimintaansa viitekehyksen, jossa henkilöstö haluaa, kykenee ja ennen kaikkea voi aidosti ottaa vastuuta omasta tekemisestään ja kehittymisestään. Lisäksi on tärkeää olla jatkuvasti rakentavasti kriittinen eikä pitää mitään käytäntöä itseisarvoisena. Ihmisiä on hyvä kannustaa järkevään toimintaan myös prosessikaavioiden harmailla ulkoreunoilla. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat nykyaikaisten organisaatioiden lääke tarkoituksenmukaisen kontrollin aikaansaamiseksi. Johtamalla oikein, voit sitouttaa työntekijöitä yritykseen. Ilman heitä kasvun tie on paljon vaikeampaa. Jos mietit omia työelämäkokemuksia, eikö asia kallistukin näin?

Hyvä työnantajamaine houkuttaa hyviä työntekijöitä ja mahdollistaa kasvun. Uuden ajan työntekijää motivoivat eri asiat kuin työntekijöitä aiemmin. Uuden ajan työntekijä haluaa olla osa suurempaa tarinaa ja tehdä työtä tavoitteen eteen, jonka merkitykseen itse aidosti uskoo. Kaikki haluavat uskoa unelmiin.

Teknologian kehitys murtaa työpaikan fyysisenä ympäristönä, monesti töitä saatetaan tehdä etänä tai eri maassa. Johtajan on oltava kiinnostunut kaikista organisaationsa ihmisistä riippumatta näiden sijainnista. Johtajan on luotava ja ylläpidettävä yhteishenkeä, joten sosiaaliset taidot, herkkyys eri kulttuureille ja empatia ovat hyvin tärkeitä. Tulevaisuuden organisaation johtajan on oltava kiinnostunut työntekijöistään yksilöinä ja hänen on oltava organisaationsa ”hermolla”. On elintärkeää aidosti ymmärtää yhteisön jäsenten toiveet ja tarpeet. Koko organisaation tunteva ja sen osallistava johtaja on vahvoilla. On myös uskallettava tehdä asioita eri tavalla kuin eilen ja olla rohkea. Tulevaisuuden organisaatioita ei rakenneta virheiden välttämiselle vaan nopealle oppimiselle ja sen myötä onnistumiselle.

Mitä mieltä sinä olet?

Ulla Ala-Vainio

#kasvujohtaminen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: