Johtaja muutosagenttina – mutta miten johtaa muutosta?

Käytävä- ja kahvipöytäkeskusteluissa saa yleensä enemmän arjen työhön liittyvää tietoa kuin virallisissa kokouksissa tai palavereissä. Tällaisissa vapaamuotoisissa tilanteissa voi kuulla muutoksen aiheet, jotka sisältävät usein sekä epäkohdan että mahdollisia kehitysehdotuksia.

Ei ole enää mikään uutinen, että työelämä muuttuu kovaa vauhtia ja työntekijöiden tulee tämä hyväksyä. Työnantajat odottavat työntekijöiltä kykyä sopeutua ja olla joustavia sekä samalla luovia kehittämään ja kokeilemaan uutta. Työssä kuin työssä vaaditaan tuottavuutta usein samoilla resursseilla kuin ennen. Oikeastaan kasvua tulisi saada aikaan samoilla, ellei peräti pienemmilläkin resursseille kuin ennen.
Mutta miten johtaja voi johtaa muutosta, jossa vaaditaan työntekijöiltä edellä mainittuja ominaisuuksia ja samaan aikaan tuottavuuden kasvua ja kehitystä? Miten valitaan se oikea muutoksen juna? Miten päästään muutoksen vaunuun? Viekö valittu raide oikealle, tuottavuutta ja kehittävälle matkalle?
Muutoksen aiheet löytyvät kuitenkin usein työyhteisöstä. Siellä on se aito kokemuspohjainen tieto siitä, mitä tulisi muuttaa ja kehittää. Lisäksi henkilöstöllä on usein jo olemassa joukko muutosratkaisuja. Yleensä muutoskohteet liittyvät joko organisaation omiin tai asiakasrajapinnassa tapahtuviin prosesseihin. Mutta miten johtaja saa nämä muutosaiheet tietoonsa? Käytävä- ja kahvipöytäkeskusteluissa saa yleensä enemmän arjen työhön liittyvää tietoa kuin virallisissa kokouksissa tai palavereissä. Tällaisissa vapaamuotoisissa tilanteissa voi kuulla muutoksen aiheet, jotka sisältävät usein sekä epäkohdan että mahdollisia kehitysehdotuksia. Näitä tilanteita johtajan tulisi hyödyntää tai ehkä peräti tietoisesti juuri hakeutua niihin. Tällainen muutosagentin ja arjen salapoliisin tavoin toimiminen voi tuottaa paljon tarpeellisia muutoksen poikasia, uudistusta ja kehitystä vaativia aiheita, joita johtaja lähtee sitten jalostamaan ja viemään eteenpäin yhdessä työntekijöiden kanssa.
Miten johdetaan yritystä kohti uutta? Miten hallita sellaista, mitä ei vielä ole?
Uudistuminen on nykyään jokaisen yrityksen jatkuva olotila, jossa ennakointi ja innovaatio tulisi olla koko ajan läsnä. Vaatimukset yritystoiminnan jatkuvalle valmiustilalle aiheuttavat ympäristö ja ihmiset sekä vuorovaikutus näiden välillä. Tulevaisuutta ja sen luomia mahdollisuuksia pitää pyrkiä hyödyntämään esimerkiksi tutkimalla jo olemassa olevaa eli ns. heikkoja signaaleja.
Tarvitaan erilaisia, vaihtoehtoisia tapoja toimia ja/tai tuottaa palveluja ja tuotteita. Pelkät visiot eivät riitä, vaan on myös kyettävä huomioimaan mahdolliset riskit ja pyrittävä minimoimaan ne. Yrityksessä voidaan hakea muutosta haastamalla työyhteisö tekemään yhdessä näiden hiljaisten signaalien havainnointia ja raportointia. Kyky vaikuttaa tulevaisuuteen ja hyödyntää sitä vaatii valveutumista mahdollisuuksista, mitä se tuo. Valveutuneisuus on havainnointia, ideointia ja vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Tulevaisuuden tutkimuksessa on myös paikkansa kuvittelulle, analysoinnille ja osallistumiselle. Muutosta johtava esimies mahdollistaa tämän omalla taidokkaalla henkilöstöjohtamisella.
Aito arvostus ja ymmärrys siitä, mitä kukin tekee, luo pohjaa hyvälle esimies -alainen suhteelle. Suuret korvat kuuntelulle ja aikaa ymmärtämiselle ovat tärkeitä välineitä työyhteisöön kuuluville. Johtamisen taitoihin kuuluu kuunnella ja huomioida muita, niin työntekijöitä, osakkaita, rahoittajia, asiakkaita kuin yhteistyökumppaneita. Johtajan on luotava visioita tulevaisuudesta yhteistyössä toisten kanssa.
Erilaisuuden hyväksyntä ja huomioiminen mahdollistaa paljon ja rohkaisee kehittämään ja kokeilemaan uutta. Johtajan huonetauluun muutostyötä varten voisi kirjoittaa seuraavaa:

  1.  Luo mahdollisuus osallistumiseen.
  2. Ole rohkea ja innosta muita tekemään samoin.
  3. Anna ajatuksia herättäviä virikkeitä.
  4. Luo mahdollisuus kommentointiin ja argumentointiin anonyymisti.
  5. Toimikaa yhdessä ja helpota itseäsi.
  6. Ota fasilitaattori ohjaamaan toimintaa, niin voit työskennellä muiden kanssa.
  7. Pidä johtamiskulttuuri kuuntelevana ja jalkaudu henkilöstön pariin.
  8. Tieto, osaaminen ja ideat ovat juuri siinä, ympärilläsi. -Käytä niitä!

Tulevaisuus on jo olemassa, kunhan havaitsemme sen – yhdessä. ”

photo of people near wooden table
Photo by fauxels on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: