Muutosagenttina toimiminen

On kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka kasvavat muutoksen mukana, ja niitä, jotka kamppailevat muutoksen edessä. Muutosagentin on otettava huomioon molemmat ihmistyypit ja näiden tarpeet.

Jokaisessa yrityksessä tai organisaatiossa tulee eteen muutoksia. Muutos ja muutokseen sopeutuminen ovat liiketoiminnan kasvamiselle edellytys, sillä liike-elämä ja kuluttajien tarpeet muuttuvat jatkuvasti, ja palveluiden tarjoajien on pysyttävä vauhdissa mukana. Erityisesti digitalisaatio on luonut jatkuvan tarpeen muuttua, sillä kuluttajat odottavat yksilöllisiä palveluja, jotka vastaavat digitalisaation asettamia standardeja.
Muutosta eteenpäin viedessä tarvitaan muutakin kuin itse muutoksen toteuttamista ja käyttöönottoa. Jotta mille tahansa organisaatiolle voidaan luoda kestävää kasvua, eli varmistaa kehitys, joka on sekä taloudellisesti että strategisesti järkevää pitkällä aikavälillä, tarvitaan myös taidokasta henkilöstöjohtamista. Sen lisäksi että organisaation johtajat ovat ajan tasalla muutoksen johtamisessa, on tärkeää myös aktivoida jokaisessa organisaatiossa olevat muutosagentit.
Muutosagentit ovat olennainen osa organisaatiomuutosta. Muutosagentteina toimivat organisaatiossa työskentelevät henkilöt, jotka suhtautuvat positiivisesti muutokseen ja ovat kehitys- ja tulevaisuusorientoituneita. Näitä löytyy jokaisesta organisaatiosta siinä missä jokaisessa organisaatiossa on muutosvastaisuuttakin. Organisaation sisäisiä muutosagentteja on löydettävä organisaation eri tasoilla. Mikäli näin on, saadaan muutos vietyä mallikkaammin läpi, koska saadaan lisätietoa organisaation tilasta lähempänä itse toimintaa. Mikäli vain organisaation johtohahmot ovat muutoksentekijöitä, muutos todennäköisemmin epäonnistuu.
Kestävä kasvu voi onnistua vain, jos organisaation muutosta viedään eteenpäin niin, että sekä henkilöstön tarpeet ja valmius sekä organisaation muutoskypsyys arvioidaan ensin. Kun arviointi on tehty, tehdään muutosprojektin suunnitelma organisaation valmiuden mukaisesti. Muutosagenttina toimiessa on tärkeää muistaa johtaa ja valmentaa kollegoita ja organisaatiota ja osallistaa koko henkilöstö osaksi muutosta, jotta saadaan saumaton sopeutumiskausi muutosprojektin tuomille haasteille. Muutosagentin roolissa on otettava huomioon organisaation kehittymisen mahdollisuudet, muutoksen tuomat hyödyt organisaatiolle ja henkilöstön muutosvalmiudet. Jotta saadaan aikaan kestävää kasvua, on muutoksen johtamiseen sitouduttava. Muutosagentin on oltava diplomaattinen, analyyttinen, keskusteleva, myötätuntoinen mutta myös tavoitteellinen.
On kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka kasvavat muutoksen mukana, ja niitä, jotka kamppailevat muutoksen edessä. Muutosagentin on otettava huomioon molemmat ihmistyypit ja näiden tarpeet . Henkilöille, jotka sopeutuvat muutokseen helpommin, muutos on positiivinen asia. Muille muutoksen keskellä kannattaa antaa aikaa keskustelulle ja kuuntelulle. Muutosta vieroksuvalle on hyvä järjestää aikaa muutoksen aiheuttamille tuntemuksille. Esimerkiksi muutosagentit voivat kouluttaa vaikeammin muutosta sisäistävää henkilöstöä kasvattamaan henkistä sitkeyttä, hiomaan omia vahvuuksiaan ja vahvistamaan ihmissuhteita, jotta heidän muutoksensietokykynsä voimistuu.
Kasvaminen on välillä vaativaa ja kasvukivut kuuluvat asiaan. On tärkeää muistaa, että vaikka organisaatiossa muutetaan esimerkiksi työtapaa digitaalisemmaksi, ja itse muutos liittyy vain välineisiin, on kuitenkin välineiden käyttäjänä ihminen. Muista ottaa se ihminen osaksi muutosta, jotta organisaatiosi voi kasvaa ja kehittyä.

Laura Halonen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: