Kestävä kasvu ja huipputiimin ominaisuudet 

Mikäli haluamme uudistua tai tehdä kestävää kasvua, on aivan avainasemassa se, että uskallamme olla avoimia, uteliaita, kyseenalaista ideoita ja antaa sekä vastaanottaa palautetta arvostavasti. 

Blogipostauksessani keskityn aiheeseen kestävä kasvu ja lähestyn aihetta tiiminäkökulmasta. Mikäli halutaan kasvua ja tuottavuutta, lähtee se tiimistä. Tänä syksynä osallistuin Johtajatulet -tapahtumaan, johtajuutta käsittelevään partiolaisten järjestämään metsäseminaariin. Tapahtuma oli vaikuttava ja yhtenä keskeisenä teemana mieleeni puheista ja työpajoista jäi psykologinen turvallisuus.

Googlen toimialajohtaja Kati Riikonen kertoi Googlen tutkineen laajasti menestyviä tiimejä ja mitkä ovat huipputiimin keskeiset ominaisuudet. Merkittävänä löytönä tutkimuksesta kävi ilmi, että huipputiimejä yhdisti psykologinen turvallisuus. Sillä, kuinka älykkäistä ja lahjakkaista yksilöistä tiimi oli koottu ei ollut niin suurta merkitystä, kuin sillä että tiimissä vallitsi luottamukseen pohjautuvaa psykologista turvallisuutta.

Itse kuulin tästä käsitteestä ensimmäistä kertaa Johtajatulilla, mutta sen jälkeen olen törmännyt käsitteeseen jatkuvasti. Mitä tällä psykologisella turvallisuudella sitten tarkoitetaan? HS:n artikkelissa ”Mukavuus ennen kaikkea” 19.12.2019 psykologinen turvallisuus selitetään kansantajuisesti näin ” Psykologinen turvallisuus viittaa ennen muuta hyvään ilmapiiriin, jossa vallitsee keskinäinen luottamus ja arvostus. Työntekijät kokevat, että väärässä olemista ei tarvitse pelätä. Keskustelukulttuuri on vuorotteleva ja huomioon ottava.”

No mitä uutta nyt tässä on? Mielestäni nämä ovat aika perusasioita. Miksi tästä asiasta sitten niin vouhkataan? Todennäköisesti siksi, että koko ajan entistä nopeammin uudistuvassa maailmassa psykologinen turvallisuuden merkitys korostuu. Mikäli haluamme uudistua tai tehdä kestävää kasvua, on aivan avainasemassa se, että uskallamme olla avoimia, uteliaita, kyseenalaista ideoita ja antaa sekä vastaanottaa palautetta arvostavasti. 

Eli kun halutaan uudistua ja kasvaa, on tiimin psykologinen turvallisuus tärkeä, jos ei tärkein tekijä. Kirjoitin itselleni uuden vuoden lupaukseksi vuodelle 2020: Lisää psykologista turvallisuutta tiimissä. No olipas ympäripyöreä, eikä ollenkaan konkreettinen tavoite. Aloin selvittämään, miten esimiehenä voin tätä lisätä. Onko olemassa jotain konkreettisia asioita, joita voin tehdä?

Kuuntelin aiheesta psykologi Nina Lyytisen Psykopodiaa -sarjan podcast jakson ”Psykologinen turvallisuus työyhteisössä”. Podissa puhuttiin, että psykologinen turvallisuus on jokaisen yksilön, ei vaan esimiehen vastuulla oleva asia. Esimiehellä on kuitenkin tärkeä rooli esimerkin näyttäjänä.

Kolme vinkkiä jolla esimies voi lisätä psykologista turvallisuutta.

  1. Esimies voi näyttää esimerkkiä niin, että palautteen antamisen lisäksi hän pyytää rohkeasti mahdollisimman paljon itse palautetta. Ja kun palautetta saa, kiittää siitä vilpittömästi antajaa, vaikka olisikin asiasta eri mieltä. Hyvä olisi vielä kysellä tarkempia tietoja miksi palautteenantaja on sitä mieltä. Tällaisella keskustelulla edistetään ilmapiiriä, jossa vaikeistakin asioista voidaan keskustella.
  2. Esimies voi edistää kulttuuria, jossa virheiden tekeminen ja mokaaminen on sallittua. Hän voi edistää sitä tuomalla esille omia virheitään sen sijaan, että näyttäytyisi aina supernaisena tai -miehenä, joka saavuttaa kaikki tavoitteet.
  3. Esimiehen olisi hyvä olla utelias. Kun kuulet idean, älä tyrmää sitä, vaan pysähdy sen äärelle ja lähde toisen kanssa tutkimaan ja jalostamaan ideaa.

Pyrin itse ottamaan johtamistyössäni nämä vinkit käyttöön ja fokusoidun tähän teemaan. Mielenkiintoista nähdä mihin se johtaa.

Niina Mänttäri

#huipputiimi #psykologinenturvallisuus #kestäväkasvu

people sitting on floor while using laptop
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: