Organisaatiokulttuuri muutoksessa

Tervehdys K-Kampukselta, Keskon uudelta pääkonttorilta Kalasatamasta. Puoli vuotta sitten pääsimme muuttamaan uuteen rakennukseen ja monelle muutto uusiin tiloihin on suuri muutos edelliseen – toisille muutto on ollut helpompaa. Pääkonttorille muutti 1 800 keskolaista eri toimipisteistä.

Osalle muuttajista avokonttori oli jo ennestään tuttu, mutta monilla oli ollut myös oma työhuone ja tuttu työpiste vuosikymmenet. Eniten kysymyksiä muuttoon liittyen herättivät juuri työpisteet, neuvottelutilat, työmatkat ja yllättävää kyllä ruokala. Uusissa työtiloissa ei lämmitettävää ruokaa saa syödä kerroskeittiöissä vaan ruoat lämmitetään lämmityskeittiössä sijaitsevissa mikroissa ja omat eväät voi syödä työpaikan ruokalassa yhdessä heidän kanssaan, jotka ostavat työpaikkalounaan.

Jotta monet muutokseen liittyvät asiat järjestyisivät sujuvasti, palkattiin muuttoa ja muutosta johtamaan Leif Backman ja hänen tiiminsä lisäksi perustettiin K-Kampus Leaderit. Ryhmä eri yksiköistä ja toimipisteistä tulevia keskolaisia alkoi viemään muutosta eteenpäin ruohonjuuritasolla. He pitivät myös infotilaisuuksia ja heidät oli helppo tunnistaa huppareista ja rintamerkeistä. Toki mitä lähemmäksi muutto tuli, niin sitä tutummiksi Leaderit kävivät. Heidän toimintansa alkoi yli vuosi ennen muuttoa – reilusti aikaisemmin siis.

Muutosprosessiin otettiin mukaan myös Muutostaito Oy, joka on muutosten toteuttamiseen erikoistunut yritys. Heidän konsulttinsa veivät työpajoissa eteenpäin toimintatapoja ja organsiaatiokulttuurin muutosta. Keskeisenä ajatuksena onkin, että muutos lähtee sitoutumisesta, yhteisestä ymmärryksestä ja henkilöstön osallistumisesta.

Pelilliset menetelmät ja simulaatiot ovat  Muutostaidon käyttämiä menetelmiä . Erityisesti mieleeni on jäänyt se kerta, kun olimme ryhmänä kokoontuneet pöydän ympärille ja jokainen sai maalata kuviota isolle alustalle. Omaa pensseliään ei kuitenkaan saanut nostaa irti alustasta. Siinä meidän polkumme risteilivät muiden pensselinvetojen kanssa. Lopussa pysähdyimme miettimään ja kertomaan miten kuviot ja kiemurat kuvaavat muutosprosessia ja K-Kampukselle muuttamista.

Keskeisessä roolissa muutoksen osalta on ollut myös Hanna Laavainen, hänen tiiminsä vastaa työympäristön kehittämisestä, K Workistä, sekä K-Kampuksen toiminnallisuuksien viimeistelystä ja siitä, että työskentely Kampuksella käynnistyi sujuvasti. K Work on kokonaisuus, jossa kehitetään ja otetaan yhdessä käyttöön tehokasta ja tuloksellista työtä mahdollistavia yhteisiä uusia työtapoja, työvälineitä ja työtiloja.

Muutosprosessin alkuvaiheessa perustettiin erilaisia asiantuntijatyöryhmiä, jotta erilaisten työnkuvien ja työtehtävien vaatimukset pystyttiin ottamaan parhaiten huomioon. Esimerkiksi ostajat saavat paljon tuotenäytteitä, jotka tarvitsevat oikeanlaista säilytystilaa – ne voivat olla tuoretuotteita, pakasteita, työvaatteita tai vaikkapa parkettia.

Vaikka Kampuksella ei ole omia nimettyjä työpisteitä, niin joidenkin työn luonne saattaa kuitenkin vaatia oman työpisteen – esimerkiksi markkinointipuolella työkoneet voivat vaatia kiinteää paikkaa tai työntekijällä on muita erityistarpeita työpisteen osalta. Tällaiset työpöydät on merkitty tarroilla. Niitä saa vapaasti käyttää, mutta mikäli erityistarpeen omaava henkilö palaa paikalleen, niin hänellä on etusija paikalle. Työtilat on muutenkin jaettu vyöhykkeisiin – on keskustelevaa vyöhykettä, vähän rauhallisempaa työtilaa ja sitten on alueita, joissa ei saa puhua lainkaan. Myös työpisteitä on sekä yhdellä että kahdella näytöllä varustettuna.

Haluatteko kuulla miten työpäiväni K-Kampuksella sujuu? Keskolla on oma pieni parkkihalli rakennuksessa, mutta koska itse saavun töihin usein kahdeksan jälkeen, niin ajan suosiolla kauppakeskus Redin pysäköintihalliin. Portti aukeaa automaattisesti – samoin kuin pois lähtiessä. Kesko maksaa 7-18 välisen pysäköinnin. Kävelen pienen matkan konttorille ja avaan kulkuportit tunnisteella. Oma ”kotikatuni”, eli alue, joka on omistettu yksiköllemme sijaitsee viidennessä kerroksessa.

Kävelen portaat ylös ja suuntaan lokerolleni, jossa minulla on oma näppäimistö, hiiri ja työkoneen laturi. Etsin vapaan paikan ja laitan työkoneen ja laitteet kiinni ja ei muuta kuin hommiin. Saatan piipahtaa kerroskahvilassa kahvilla. Jokaisen neuvotteluhuoneen ovella on näyttö, josta voi tarkistaa onko se vapaa vai varattu, kenen palaveri siellä on tai jos tila on vapaa, niin sen voi varata itselleen näytöstä parilla hipaisulla. Lounaan nautin aina työpaikkaruokalassa ja työpäivän päätteeksi palautan tavarat kaappiini. Sitten suuntaan joko Keskon omalle kuntosalille tai parkkihallin kautta kotiin.

Veli-Pekka Aaltonen

K-kampus

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: