Kiertotalous on avain ilmastokriisin torjumiseen

Nykypäivän maailman yhdeksi uudeksi talousmalliksi on noussut #kiertotalous. Olemme kulutuksen oravanpyörässä. Maapallon luonnonvarat uhkaavat loppua liiallisen kulutuksen vuoksi. Ilmastonmuutoksesta puhutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg kasvatti nopeasti suosiotaan. Viime vuoden lopulla Amazonin sademetsät paloivat ja Australian maastopalot ovat Australian viime vuosikymmenten tuhoisimpiin kuuluva maastopalojen sarja. Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on toimittava! Enää emme voi kirjaimellisesti jäädä ”tuleen makaamaan”.

Kiertotalous on avain ilmastokriisin torjumiseen ja uuden talouden perusta. Tämän päivän teinit ovat tietoisempia ilmastonmuutoksesta kuin koskaan aikaisemmin. Kun aikaisemmin kaikki tavarat ja tuotteet haluttiin ostaa uutena, on nyt rinnalle noussut kiertotalous. Kiertotaloudessa pyritään maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Tällöin tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä.


Uudet yritykset ovat reagoineet hyvin kiertotalouteen kehittämällä erilaisia liiketoimintamalleja kiertotaloutta huomioiden. Erilaiset taloyhtiöiden yhteiskäyttöautot tai yhteiskäytössä olevat sähköpotkulaudat ovat hyvä esimerkki tästä. Näiden käyttö onnistuu erilaisten jakamisalustojen kautta.


Kiertotaloudessa on myös omat haasteensa. Miten siirrymme kiertotalouteen, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen? Ennen kaikki oli omaa, mutta nyt esimerkiksi auto tai pyörä voi olla naapureiden kanssa yhteinen. Miten saadaan ihmisten asenteet ja arvot muuttumaan? Yritysten toimintatavat ja ansaintamallit muuttuvat. Yritysten on päivitettävä toimintansa ehkäisemään ja hidastamaan ilmastonmuutosta, mutta onneksi muutos antaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.


Yritysten pitää kehittää erilaisia kiertotalouden liiketoimintamalleja säilyäkseen tulevaisuudessa hengissä ja kannattavina. Kiertotalous luo haastetta niin yrityksille kuin yhteiskunnalle. Niiden täytyy muuttaa vanhoja toimintatapojaan kestävän kehityksen mukaiseksi sekä reagoida muutoksiin myös organisaatiotasolla. Yritysten on löydettävä osaavia ja koulutettuja muutosjohtajia, jotka osaavat tarttua globaaleihin kestävyyshaasteisiin ja muuttaa organisaatioiden toimintatapoja kestävämmiksi.


Muutos kohti kiertotaloutta edellyttää uudenlaista osaamista niin yrityksissä kuin koko yhteiskunnassa ja tämä vaatii resursseja. Koulujen on ryhdyttävä tarjoamaan opiskelijoille entistä enemmän kursseja ja välineitä pohtia omia arvojaan ja osaamistaan tämän muutoksen edistäjinä, jotta saadaan koulutettua kasvujohtajia. Erilaiset direktiivit luovat haasteita ja paineita yrityksille. Kiertotalouden haasteita ovat myös eri materiaalien hintaerot, esimerkiksi neitseelliset materiaalit ovat vielä tällä hetkellä edullisempia kuin kiertotalouden tarjoamat.

Suomi on reagoinut hyvin kiertotalouden muutoksiin, mutta miten me saisimme myös suurvallat kuten Kiina ja Yhdysvaltoja reagoimaan muutokseen? Resilienssiä tullaan tarvitsemaan. Yhteiset päämäärät sekä puhaltaminen yhteen hiileen tulevat olemaan merkityksellisiä tekijöitä, mikäli hiilipäästöjä maan ilmakehässä halutaan vähentää.
Suomi asetti syyskuussa 2019 tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuonna 2035. Rohkeisiin päätöksiin ja tavoitteiden asettamiseen tullaan tarvitsemaan muutosjohtajia. Kiertotaloudessa ja sen johtamisessa tullaan tarvitsemaan uutta kestävän kehityksen näkökulmaa, jossa ajatellaan myös muita.

Kiertotalouden yksi suurin haaste on asenteiden muutos kaikilla tasoilla niin yritysten kuin yksityisten kuluttajien parissa. Kiertotalous tarvitsee toteutuakseen kaikkien aktiivista osallistumista. Kaikilla on vastuu omista valinnoistaan. Meillä on vain yksi maapallo.

Anni Ylismäki

kasvujohtaminen #kestävyys #kiertotalous #resilienssi #kuluttajuus

Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: